Zwembad de Hoevert is zelfs geen fatsoenlijk afscheid gegund

DIDAM – Ze zagen de sluiting van de Hoevert al heel lang aankomen. Maar dat het nu zo abrupt eindigt, is wel heel erg zuur. Door de stop zondag figuurlijk uit het zwembad te trekken, wilden betrokkenen symbolisch afscheid nemen van hun Hoevert. De deuren van het bad gingen door de nieuwe coronamaatregelen maandagavond echter al dicht.

“We krijgen nu niet de kans om het op een fatsoenlijke manier af te sluiten”, zegt Rob Giesen, die zelf bijna 29 jaar zwemleraar was in de Hoevert. “Dat is heel erg jammer. Het personeel komt wel weer ergens aan het werk, maar we wilden het voor de klanten netjes afronden. Dat is nu helaas niet gelukt.”

Zo werden er de afgelopen maanden veel extra lessen gegeven om kinderen toch nog hun zwemdiploma in de Hoevert te laten halen. “Ouders die hun kinderen hier nog zwemmen wilden leren, kochten twee of drie lessen in de week in”, weet Giesen. “Vrijdag en zaterdag hadden we nog zo’n vijftig diplomazwemmers gehad. Omdat ze tijdens de lessen wel hebben laten zien over voldoende capaciteiten te beschikken, doen we de diploma-uitreiking later deze week maar via een drive-in vanuit een tentje op de parkeerplaats.”

Stilleven
Daar kunnen zwemmers en andere belangstellenden ook nog even langsrijden om afscheid te nemen van het personeel en eventueel iets af te geven. Het idee was dat zij zondag nog één keer door het zwembad konden lopen, waarbij de stop figuurlijk uit het grote bad zou worden getrokken. Een bordje met ‘Bedankt bezoekers’ en een autoband met een stopbord, die als een stilleven boven het water hangen, staan nu nog slechts symbool voor de geplande handeling.

Giesen: “We waren al in mineur, maar nu zijn we dat in het kwadraat. Maar er is niemand dood en we moeten verder. Ik ga nu als parttime coördinator van de Open Club De Nevelhorst proberen om een mooi nieuw sportlandschap in Didam te creëren. Misschien leidt dat nog tot een nieuw zwembad. Vooralsnog zijn de bezoekers en het dorp echter een nuttige voorziening armer.”

Oudste zwemmer
Dat vindt ook de Nieuw-Wehlse Willemien Kuster ‘vreselijk jammer’. Met haar 91 jaar was ze de oudste zwemmer in de Hoevert. Dinsdagmiddag zou ze met haar groepje de laatste zwemles in het bad hebben en wilde ze samen met haar zwemvrienden op een passende manier afscheid nemen.

Met het leegpompen van het kleine bad is al begonnen.

“De één zou een flesjes Advocaat meenemen, de ander een bus slagroom en ik de boerenjongens”, vertelt Kuster. “Die hadden we in het kleine, verwarmde bad, waar we wekelijks onze oefeningen deden, willen oplepelen. Dat deden we wel vaker. En als er iemand jarig was, dan werd er getrakteerd op van die dikke bonbons. Dat gemoedelijke gaan we nu missen. Het zwemmen was voor ons vooral een vorm van ontspanning. Door de Hoevert te sluiten, pakken ze ons dit nu af.”

Kuster zwom de afgelopen dertig jaar trouw elke dinsdag haar baantjes in het zwembad. “Vroeger hadden we een bakkerij en winkel en had ik geen tijd om te zwemmen. Toen we in 1990 stopten, ben ik dat meteen gaan doen.” Tijdens en na de eerste coronagolf zwom ze een tijd je niet, omdat ze niet durfde.

“Maar ik miste het zo, dat ik toch weer ben gegaan. Ik werd zo stief as ‘n bret en kreeg een model als een stoel”, lacht ze. “Ik wil daarom wel graag blijven zwemmen en samen met de groep kijken we elders terechtkunnen, waar ze ook warm water hebben. De Hoevert mag dan dicht zijn, maar ze pakken ons het zwemmen niet helemaal af.”

Sociaal
Datzelfde geldt voor Geert Jansen. De 87-jarige Didammer zwom zo’n 27 jaar in de Hoevert. Drie keer in de week trok hij zijn baantjes in het zwembad. “In de vakantie ging ik vaak naar Zevenaar”, zegt hij. “Als het Lentebad straks weer open mag, ga ik daar maar naartoe. Ik blijf wel zwemmen, omdat ik het fijn vind om lekker in beweging te zijn.”

Al was het zwemmen in Didam voor hem ook een sociaal gebeuren. Zo zwom hij op vrijdag altijd met een vast ploegje van zeven mensen. “En na afloop dronken we gezellig samen een kopje koffie. Dat missen we al een hele tijd door de corona. Dat het zwembad nu definitief dicht is, vind ik echter een groot gemis voor heel Didam.”

Foto: Het stilleven boven het grote bad: ‘Bezoekers bedankt’ en de stop, die zondag symbolisch uit het bad zou worden getrokken.