Wel of geen corona? Liemerse Teststraat geeft binnen een uur antwoord

DIDAM – Op de parkeerplaats van partycentrum Plok in Didam wordt deze dagen een coronateststraat ingericht. De Liemerse Teststraat opent vrijdagmiddag voor iedereen die snel wil weten of hij het virus bij zich draagt. “Voor 99 euro weet je binnen een uur of je corona hebt of niet”, zegt Richard van Manen.

De Didamse ondernemer nam samen met zijn vriendin Mireille Berendsen het initiatief voor de teststraat in Didam. “Ik heb zelf een logistiek bedrijf in Arnhem, waar vijftig mensen werken”, vertelt Van Manen. “Twee weken geleden meldde een medewerker op maandag dat hij naar huis ging, omdat hij bij de GGD getest moest worden op corona. Hij moest tot vrijdag op de uitslag wachten en kon dus de hele week niet werken. Terwijl hij helemaal geen corona had, zo bleek diezelfde dag nog.”

Van Manen stuurde zijn medewerker die maandag namelijk naar Valburg, waar een bekende van hem de Betuwse Teststraat had geopend. “Ik las er een artikel over in de krant en heb hem direct gebeld. Hij kon er dezelfde dag nog terecht en binnen een uur hadden we de uitslag: negatief. Waardoor we hem slechts een paar uur hebben gemist in plaats van een hele week.”

Groen licht
Zo kwam de Didamse ondernemer op het idee om het Valburgse initiatief in Didam te kopiëren en hier een Liemerse Teststraat op te tuigen. Maandagavond kreeg hij hiervoor groen licht van de gemeente Montferland. Toen gisteravond in de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge duidelijk werd dat er (voorlopig) geen complete lockdown komt in deze regio, kon alles in gereedheid worden gebracht.

“De website waar mensen zich kunnen aanmelden, is klaar”, zegt hij. Aanmelden is vanaf vandaag mogelijk. “Alle testmaterialen zijn inmiddels aanwezig en Paul Visser heeft een tent gebouwd, waar de mensen die de testen uitvoeren onder kunnen staan. De materialen worden door een arts getest en gekeurd. Hij leidt deze dagen ook de tweedejaars studenten verpleegkunde op, die de testen gaan uitvoeren. Dit wordt allemaal gecoördineerd vanuit Valburg. De administratie van de testen gebeurt door medewerkers van Plok.”

Sneltest Express
In Valburg wordt op dit moment ook een bus ingericht, waarmee op locatie grote groepen mensen kunnen worden getest. Van Manen: “Wij kunnen straks ook gebruik maken van deze Sneltest Express. Daarbij overwegen we om ook preventief te gaan testen.” De testen zijn volgens Van Manen zeer betrouwbaar. “Wij gebruiken de sneltesten van de producenten Nal von Minden en Abbott (COVID-19 Ag Testen). Zij testen specifiek op het Coronavirus (Sars-CoV-2).”

Aanmelden voor de sneltest kan via de website liemerseteststraat.nl. Het is alleen mogelijk om je op afspraak te laten testen. De uitslag wordt binnen het uur telefonisch medegedeeld.

Foto: Nu nog rustig. Vrijdag wordt op de parkeerplaats van Plok de Liemerse Teststraat geopend.