Voormalig hotel Heitkamp krijgt nieuwe functie voor ‘s-Heerenberg

’s-HEERENBERG – De oude kroeg ziet hij niet meer terugkeren. En ook een carnavalsfeest met 700 mensen lijkt tot het verleden te behoren. Maar het voormalige hotel Heitkamp moet volgens Hans te Booij wel weer een nieuwe functie krijgen voor de inwoners van ’s-Heerenberg.

De huidige eigenaar van het pand wil Heitkamp na de coronabeperkingen beschikbaar stellen aan een paracommerciële instelling, zoals een vereniging of stichting. Zij moet zich gaan richten op het stimuleren van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve of levensbeschouwelijke activiteiten.

“Denk daarbij aan oefenavonden of uitvoeringen met muziek, zang en dans, maar ook aan spelletjesavonden, biljarten, kaarten, exposities, modeshows, workshops en kookcursussen”, zegt Te Booij. “Gezellige en leuke activiteiten in een knusse sfeer, zoals die vroeger in het pand van Bergh Opwaerts aan de Zeddamseweg ook plaatsvonden. Dat bood destijds een onderkomen aan uitvoeringen van de muziekschool, het jeugdcarnaval en toneel. Heitkamp is eveneens geschikt voor dit soort activiteiten. Maar een kermis- en carnavalsfeest behoren ook tot de mogelijkheden.”

Te Booij kocht het voormalige hotel in 2016 en verbouwde het in 2017. In december 2019 sloten de deuren van Heitkamp al weer na een conflict met het personeel. “Vervolgens hebben we geprobeerd om het pand te verhuren aan een commerciële partij”, vertelt Te Booij. “Maar ondanks dat er wel een paar gegadigden waren, is dat mede door de corona niet gelukt. Diverse verenigingen gaven de afgelopen maanden echter wel aan hier graag te willen oefenen. Daarom gooien we het nu over een andere boeg.”

Oproep
Afgelopen week deed Te Booij een oproep op Facebook, waarin hij mensen opriep mee te denken over de toekomst van Heitkamp. Daar kreeg hij al verrassend veel reacties op. “Zo’n twintig mensen hebben inmiddels aangegeven te willen brainstormen over een nieuwe invulling van Heitkamp en de plannen verder uit te werken.”

Zo moet er een stichting of vereniging worden opgericht, een horecavergunning worden aangevraagd en moeten er leden worden geworven. “Verder staat alles nog open”, zegt Te Booij. “Het belangrijkste is dat het pand weer een invulling krijgt om te voorkomen dat het verpauperd. We willen graag dat Heitkamp een functie voor ’s-Heerenberg behoudt.”