Voetbalvereniging ’t Peeske verhuurt 42 ‘woningen’ op sportpark de Kolkstede

BEEK – Op sportpark de Kolkstede zijn sinds begin dit jaar 21 hoek- en vrijstaande woningen te huur. Op korte termijn worden er nog eens 21 huizen gerealiseerd. De woningen worden bewoond door spreeuwen, die er voor zorgen dat de voetbalvelden van ’t Peeske vrij blijven van ongedierte.

“Het spreeuwenhotel draagt bij aan het behoud van deze bedreigde vogelsoort”, weet Pascal Verberkt, voorzitter van de Beekse voetbalvereniging. “De spreeuwen zorgen er bovendien voor dat onze velden vrij blijven van larven, emelt, langpoortmuggen en ander ongedierte. Een oplossing die past bij onze club, die niet alleen duurzaam en onderhoudsarm wil zijn, maar ook biodiversiteit stimuleert om en rond de velden.”

Bedreigd
Initiatiefnemers van de spreeuwenwoningen zijn Bennie Keurntjes en Theo Kaal. Beiden zijn lid van Patrijzen Werkgroep Montferland, maar inmiddels ook dagelijks betrokken bij het behouden van de bedreigde spreeuw. Zij kwamen met het idee om 21 huizen te bouwen aangrenzend aan hun woonpercelen aan de Eltenseweg in Beek en 21 op Sportpark de Kolkstede.

Het idee ontstond tijdens een excursie van het Gelders Landschap Beheer Gelderland. “Ik was direct enthousiast toen ik hoorde dat wij in Montferland iets konden doen voor de spreeuw, die al jaren wordt bedreigd en op de rode lijst staat”, zegt Kaal. “Met de bouw van deze woningen kunnen we ze behouden voor Montferland.”

“Jaren geleden had ’t Peeske problemen met het bespeelbaar maken van de velden omdat veel ongedierte de grasmat aantastte”, weet Keurntjes. “Drie seizoenen waren er problemen. Met het aantrekken van de spreeuwen zorgen wij er nu voor dat het ongedierte uit de grasmat weg blijft.”

Spreeuwenhotel
De zogenaamde spreeuwwoningen, samen ook wel een spreeuwenhotel genoemd, hebben zich inmiddels bewezen. “Loop je nu het voetbalveld op dan zie je minstens vijftien spreeuwen op de grasmat hun werk doen en zijn er van de 21 woningen al zes bezet gedurende de tweede broedperiode”, vertellen de initiatiefnemers. “Ondanks dat we de woningen iets te laat hebben geplaatst. We verwachten dan ook dat we in 2022 twee derde van de woningen bezet hebben. Dat is het doel. Maar het is de natuur die zijn werk moet doen.” Binnenkort wordt er daarom een derde spreeuwenhotel achter de sporthal van ’t Peeske gebouwd.

Niet alleen de spreeuwen hebben profijt van het werk van Kaal en Keurntjes. De afgelopen vijf jaar hebben zij met de Patrijzen Werkgroep Montferland ook voor die bedreigde vogelsoort veel gerealiseerd.  

“Inmiddels hebben we met achttien anderen veertig hectare in Montferland ingezaaid, waardoor er bloemstroken ontstaan waar de patrijs zich thuis voelt. Zes keer per jaar tellen we de patrijzen met een zelf aangeschafte drone, die we laten vliegen boven Montferland. We zijn al van zes naar 26 geregistreerde paartjes patrijzen gegaan, maar we denken dat er wel dertig zijn. Daar zijn we erg trots op. Dat gaat ons zeker ook met de spreeuw lukken.”

Peeske-voorzitter Pascal Verberkt is erg blij met het initiatief. “Het helpt ons enorm om de velden goed bespeelbaar te houden”, zegt hij. “Naast de Draintalent, waar we de ontwikkeling van de groei van de grasmatten mee stimuleren en monitoren, helpt hier de natuur ons verder. Zo hoeven we geen gif te gebruiken.” 

Huurcontract
Daarbij leveren de spreeuwenwoningen de vereniging ook nog extra inkomsten op. De huizen kunnen namelijk voor een klein bedrag worden gehuurd en de opbrengsten zijn voor de club. “Voor een 5-jarig contract betaal je 25 euro”, legt Verberkt uit. “Je ontvangt dan een huurcertificaat voor de afgesproken jaren. Jaarlijks word je op de hoogte gehouden van de aantallen en de leefomstandigheden van de spreeuw. Zo draag je een steentje bij aan het behoud van de spreeuw en aan onze voetbalvereniging. Samen met Bennie en Theo bepalen we aan welk natuurproject we het geld besteden.”

Huur hier jouw woning en draag bij aan de biodiversiteit op sportpark de Kolkstede en het behoud van de spreeuw. Aanvragen kan via Theo Kaal, theokaal100@gmail.com of via info@vvpeeske.nl.

Foto: Bennie Keurntjes (links) en Theo Kaal voor het eerste spreeuwenhotel op sportpark de Kolkstede.