Vliegende start voor Gesthuizen Wijnen: ‘Drie vinologen in één familie is best bijzonder’

DIDAM – Het was voor horecafamilie Gesthuizen het afgelopen coronajaar niet alleen maar kommer en kwel. In tijden van verplichte sluiting en beperkingen ontstonden er tal van nieuwe initiatieven. Na de Foodgarden, Jan’s Grote Huiskamer en de Foodrally lanceerden de kinderen Floor, Juul, Bram en Pleuni onlangs Gesthuizen Wijnen.

“We zijn allemaal wijnliefhebbers”, zegt Juul. “Een jaar of vijf geleden hebben alle vaste mensen in de bediening een wijncursus (SDEN 2) gevolgd. Frank, Pleuni en ik zijn vervolgens doorgegaan met SDEN 3 en in 2018 hebben we met z’n drieën de vinologenopleiding (SDEN 4) gevolgd. Deze hebben we inmiddels allemaal afgerond en nu zijn wij register vinoloog. Drie vinologen in één familie is best bijzonder.”

Wijnkenners
Een pittige studie, waar ze toch wel iets meer mee wilden doen. “We wilden onze kennis over wijnen niet alleen inzetten in de horeca”, vertelt Pleuni. Dus toen de horeca vorig jaar oktober opnieuw dicht moest, bedachten ze samen met Floor en Bram Gesthuizen Wijnen. “Omdat we juist graag iets met zijn vieren wilden doen.”

Waar Juul en Pleuni veel van wijnen weten, is Floor vooral van de uitstraling en zorgt ze voor een mooie presentatie van de producten. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de boekhouding. Bram is de man achter de website en webshop, waar de ingekochte wijnen los en in proef- en cadeaupakketten worden verkocht.

“We halen de wijnen overal vandaan, bij Nederlandse handelaren, maar bijvoorbeeld ook bij Wijngoed Montferland”, zegt Bram. “Als de coronamaatregelen het weer toelaten, gaan we de wijnen ook zelf in het buitenland inkopen. Dan willen we ook proeverijen organiseren, zodat iedereen kennis kan maken met onze mooie wijnen. Ons assortiment is heel breed. Er is voor elk wat wils en in elke prijsklasse. Als de kwaliteit maar goed is.”

Vliegende start
Gesthuizen Wijnen kende een vliegende start. Zo werden er bij de lancering eind februari in één week al 120 boxen verkocht. Inmiddels komen de bestellingen vanuit heel Nederland. “We hebben veel proefpakketten gemaakt met zes verschillende wijnen. Om mensen te laten ontdekken wat de verschillen zijn”, legt Floor uit. “Met Moederdag hadden we speciale Moederdagpakketten, die erg goed liepen. Daarbij zijn de proefpakketten gewoon leuk om iemand cadeau te geven. Elke maand komen er nieuwe boxen uit met nieuwe smaken.”

Pleuni met een proefpakket.

Hoewel Floor, Juul, Bram en Pleuni enthousiast zijn over al hun wijnen, hebben ze zo ook hun eigen voorkeuren. Floor: “Ik heb echt van alles in de kast en stem de wijn meestal af op het eten. Het liefst drink ik echter een Montes Alpha Chardonnay.” Juul is het meest in voor Duitse en Noord-Italiaanse wijnen. “Piemonte, Alto Adigo of Veneto”, somt ze er een aantal op. “Een wijn met fijne zuren is mijn favoriet. De lijn van Carl Ehrhard van onze site bijvoorbeeld.”

Bram gaat voor de Esporão Monte Velho. “Zowel de witte als de rode is top, in prijs en kwaliteit”, vindt hij. En Pleuni, die heeft zoals altijd keuzestress. “Ik kan niet kiezen”, lacht ze. “Ik vind ze allemaal veel te lekker.”

De wijnen en proefpakketten zijn verkrijgbaar in de webshop van Gesthuizen Wijnen. Meer informatie is op de website te vinden.

Foto: V.l.n.r. Floor, Bram, Pleuni en Juul Gesthuizen.