Vijf tuinen vol kunst opengesteld in Loil en Nieuw-Wehl

LOIL – De tuinen van het collectief ‘Kunstentuin.nl’ gaan na lange tijd weer open. In het buitengebied van Loil en Nieuw-Wehl liggen niet ver van elkaar vijf boerderijen in het groen met passende tuinen, waar kunst wordt gemaakt. Deze zijn zaterdag 9 en zondag 10 juli vrij te bezoeken van 11 tot 16 uur.

Frans Giesen maakt in het ‘Peppelpark’ aan de Groenestraat 4 in Loil houten beelden, soms zelfs uit hele boomstammen. Vaak zijn het uilen, maar ook andere dieren of abstract werk. De beelden zijn te zien en in het atelier. Irma Giesen exposeert hier de dagen ook haar schilderijen.

In de tuin van ‘Daaldersmaat’ aan de Doesburgseweg 8 in Loil zijn belangstellenden welkom bij Carla en Paul Aukes. In de tuin hangen Carla’s artquilts, gemaakt naar aanleiding van reizen, landschappen en bloemen. Kunstenaars van het Kunstlab Doesburg zijn haar gasten en geven demonstraties en workshops.

Op hoeve ’t Lamslag aan de Bosslagstraat 20 in Loil maakt Janine van der Hoeven kleine cadeautjes, ook voor heel persoonlijke gelegenheden, met technieken als decoupage, sublimeren en graveren. Marjo en Amber Berentzen tonen bloemsierkunst en schilderijen, Carla en Wilma haakwerk en kaarten. In de tuin en op het erf kunnen bezoekers ook genieten van de vele dieren.

Houtdraaier Ronald Kanne laat zijn werk zien in zijn werkplaats aan de Wardsestraat 15 in Nieuw-Wehl, waar hij de laatste jaren vooral urnen maakt. Er is ook werk te zien van stagaire Sierra van Brunschot, die zelfs dit jaar op de ‘Dutch Design Week’ staat. De tuin nodigt uit een rondje om de vijver te lopen en op het terras te zitten.

Op de monumentale boerderij ‘De Negelaer’ aan de Mgr. Hendriksenstraat 25 in Nieuw-Wehl woont Trudy Volman. Ze is keramist en verzamelaar van keramiek. Cursisten zijn aan het werk te zien in het atelier en er is een uitgebreide expositie van keramisten en aardewerkfabrieken uit de regio. Verder worden er schilderijen van Marion van der Veer tentoongesteld. De boerderij heeft een echte boerentuin en boomgaard.

Een kaart met de tuinen is te vinden op de website van het collectief en beschikbaar op alle deelnemende adressen.