Verdubbeling ledental jubilerend TVD door padel: derde baan in aantocht

DIDAM – Officieel worden de twee padelbanen bij Tennisvereniging Didam zaterdag pas geopend. De nieuwe racketsport bracht de club nog geen jaar na aanleg echter al meer succes dan vooraf op werd gehoopt. In ruim een jaar tijd verdubbelde het ledental en floreert de inmiddels 51-jarige vereniging als nooit tevoren.

Om de huidige groei aan te kunnen, liggen er zelfs al plannen voor een derde padelbaan. “Die is nodig om iedereen te kunnen laten spelen’’, vertelt secretaris Geert Hageman. ,,De huidige twee banen zitten tijdens de piekuren continu vol. Wil je de leden behouden, dan moet je ze goed faciliteren. Met een derde padelbaan verwachten we in die behoefte te voorzien.”

Ledental
Vorig jaar april telde de vereniging nog maar 304 leden en kostte het veel moeite om niet onder de 300 te zakken. Niet alleen de padelsport, maar ook corona trokken de club uit het dal. Waar veel sporten tijdens de lockdown stil lagen, mocht er wel worden getennist en gepadeld. Waar ook TVD van profiteerde. “We hebben nu al 622 leden en er melden zich nog wekelijks mensen aan. Dit succes hadden we nooit verwacht, echt ongelooflijk”, zegt voorzitter Eric Jansen.

Het padelsucces in Didam is ook bij andere tennisverenigingen niet onopgemerkt gebleven. In ’s-Heerenberg, Duiven en Doetinchem wordt inmiddels ook serieus nagedacht over padel. Vanuit ’s-Heerenberg en Duiven is zelfs al een delegatie op bezoek geweest in Didam. “Als daar padelbanen worden aangelegd, kost het ons zeker leden”, weet Hageman. “Er komen zo’n honderd leden uit de regio, waarvan vijftig uit Zevenaar en 38 uit Doetinchem. De rest komt uit Didam, dus ik verwacht niet dat het verloop groot zal zijn. We juichen meer padelbanen in de regio dan ook van harte toe.”

Regio
Rhonda den Doop (36) is één van vijftig Zevenaarse leden. Ze is sinds mei dit jaar lid van TVD, maar padelt al wel zo’n vijf jaar. “Ik heb eerst bij tennisvereniging Beekhuizen in Velp gespeeld”, vertelt ze. “Toen ik daar voor het eerst met de sport in aanraking kwam, was ik meteen verkocht. Het is niet alleen een hele gezellige sport, omdat je op een klein veld met z’n vieren in een soort glazen kooi speelt, maar het zit ook vol uitdagingen. Vooral om die bal steeds weer goed terug te spelen vanaf het glas. Je hebt ook veel meer rally’s dan bij tennis, dat maakt de sport zo leuk.”

De Zevenaarse verhuisde van Beekhuizen naar TVD, omdat Didam lekker dichtbij is. “Maar ook omdat Beekhuizen toen niet wilde investeren in extra banen en we daar nauwelijks meer aan spelen toekwamen door de groei van het aantal padelleden. In Didam willen ze dat gelukkig wel.”

Opening en jubileum
Volgend voorjaar hoopt TVD een derde padelbaan te realiseren op de plek van de oefenkooi, naast de twee andere padelbanen. Deze worden zaterdag 28 augustus eerst nog officieel geopend. Net als de jeu-de-boulebaan, die tegelijk met de padelkooien is aangelegd, en het tennispark, dat helemaal is opgeknapt.

Daarnaast viert TVD zaterdag toch nog haar 50-jarig jubileum. Dit werd meer dan een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. “Hierbij nodigen we ook alle oud-leden uit”, zegt Jansen. Vanaf 13 uur is er een reünie en een fototentoonstelling over vijftig jaar tennis in Didam. “We hopen zoveel mogelijk oud-leden te verwelkomen en ze ons vernieuwde park te laten zien. Omdat we van de meesten geen adres hebben, kunnen we ze helaas niet persoonlijk uitnodigen. Iedereen is echter van harte welkom.”

TVD van bovenaf met de blauwe padelbanen. Foto Rudy Staring