Tweede Schützenfest in oktoberfeeststijl met Vesters Walder Muzikanten

DIDAM – De Vesters Walder Muzikanten houden vanavond voor de tweede keer het Original Tiroler Schützenfest in de markthal in Didam. In een Oktoberfestdecor spelen zo’n twintig muzikanten en een zangduo voornamelijk polka’s en walsjes uit het repertoire van de Böhmische, Märische en Egerländer blaasmuziek.

“Naast de polka’s en walsen brengen we ook veel schlager- en amusementsmuziek ten gehore”, vertelt muzikant Jhonny Amting. “Zo maken we muziek van Ernst Mosch, Alexander Pfluger en Ernst Hutter, maar staan er ook bekende nummers als Böhmische Traum, Siërra Madre en Du hast mich Tauzendmal belogen van Andrea Berg op ons repertoire. We kunnen prima improviseren en voelen het publiek goed aan. Daarbij kunnen we putten uit zo’n vier-, vijfhonderd nummers.”

De Vesters Walder Muzikanten tijdens hun optreden vorig jaar in de markthal.

Biergartenfest

Het eerste Original Tiroler Schützenfest was vorig jaar een vervolg op het Biergartenfest, dat de Zevenaarse blaaskapel in het verleden al vier keer bij de familie Amting aan de Haaghweg in Nieuw-Dijk organiseerde. “Het Biergartenfest werd gehouden voor geïnteresseerden in onze muziek, waarbij ze een kijkje konden nemen in onze muzikale keuken en iets van de sfeer konden proeven”, zegt Amting.

Met het Schützenfest keren de muzikanten terug naar de basis. In Tirol en Duitsland worden de Schützen (schutters) al jaren begeleid door zogenaamde Trachtenkapellen. Deze Trachtenkapellen spelen ook voorafgaand aan de oktoberfeesten. Daarmee staan zij aan de bakermat van de oktoberfeesten.

Trachtenkapel

Amting: “Wij zijn eigenlijk ook een Trachtenkapel en blijven tijdens onze optredens een beetje bij de basis van deze kapellen. De markthal is voor de gelegenheid dan ook aangekleed in de stijl van het oktoberfeest. Met blauwe en witte versieringen, lange biertafels, bierpullen, brat- en curryworsten. Bezoekers zijn gekleed in dirndljurk en lederhose, maar zijn ook welkom in ‘gewone’ kleding.”

Ook zijn alle schutterijen en besturen van de Kring Montferland en Kring de Liemers uitgenodigd. Voor de schutterskoningen en hun aanhang is de entree gratis. Zij openen het evenement met een fotomoment en dansje. “Een mooi moment om de schutters weer te verenigen bij de bakermat van de vaandelwalsen”, vindt Amting.

Kaarten

Het evenement begint vanavond om 20 uur met een optreden van de Vesters Walder Muzikanten. Vanaf ongeveer 23 uur verzorgt DJ Theo de after party. Iedereen die zin heeft in een ontspannen avondje uit is welkom, met of zonder lederhose of dirndl. Entreekaarten zijn voor 10 euro verkrijgbaar via de website www.vwmkapel.nl en op de avond zelf aan de kassa.