Topviolist Razvan Stoica speelt grote zaal Huis Bergh vol

‘s-HEERENBERG – De Roemeense topviolist Razvan Stoica gaf op 11 januari op uitnodiging van het Montferland Cultuurfonds een nieuwjaarsconcert in de grote zaal van kasteel Huis Bergh. Dankzij een volle zaal kon Fons van Pul, de drijvende kracht achter het Montferland Cultuurfonds, een cheque van 2100 euro overhandigen aan Wim Hendriksen van Bergh in het Zadel.

Door Sjaak Reumer

Jaren geleden schreef de Münsterische Zeitung dat Stoica zou uitgroeien tot één van de grootste violisten van zijn generatie. Met zijn onderscheidende charme, verrukkelijk timbre, adembenemende technische bravoure en sprankelende intonatie heeft hij die voorspelling al volledig waargemaakt.

Solist Razvan is geboren op 1 juni 1986 en komt uit een gezin van beroemde muzikanten, zoals ook zijn in ’s-Heerenberg aanwezige zus, pianiste Andreea Stoica. Dat ‘Duo Stoica’ heeft al opgetreden in Het Gewandhaus in Leipzig, het Concertgebouw in Amsterdam, het Berliner Konzerthaus, kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg en het Musikverein in Wenen. In ’s-Heerenberg speelde Stoica met zijn Kamerata Stradivarius Orchestra, met naast Stoica zes mannelijke strijkers en drie vrouwen onder wie Andreea, Weense stukken van Strauss, Mendelsohn en Piazolla.

Het werd een concert van afwisselend vrolijke, maar soms ook melancholische muziek, veelal bekende melodieën, die het publiek verleidden tot soms ritmisch handgeklap. Nog voor het begin van de pauze kregen de muzikanten een staande ovatie van het enthousiaste publiek.

Cheque
Een trotse Fons van Pul overhandigde tijdens, zoals hij het noemde ‘deze hogeschool van muziek’, de inmiddels traditionele cheque voor Bergh in het Zadel van maar liefst 2100 euro aan Wim Hendriksen. De animator van de ‘s-Heerenbergse stichting kon vertellen dat in de afgelopen periode maar liefst 1,2 miljoen euro was binnen gehaald. Dit bedrag werd in zijn geheel uitgekeerd aan kankeronderzoek in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

“Doordat we nog een aantal kleinere onderzoeken hebben gesteund, is onze kas nu weer leeg en is de cheque van het Montferland Cultuurfonds een heel goed begin van onze nieuwe cyclus”, zegt Hendriksen. “Te meer omdat we dit jaar als stichting dertig jaar bestaan, de golfafdeling twintig jaar en de Ambassadeurs, zeg maar de groep sponsors, tien jaar. Dat wordt op 3 oktober gevierd in Amphion in Doetinchem.”

Na het financiële intermezzo werd het concert vervolgd met het lievelingsstuk van Stoica, de Vuelvo al Sur van Piazolla, een vrolijk stuk voor violen en andere strijkers. Paganini’s nieuwjaarsmuziek, een rondo voor violen en strijkers, vormde het begin van het bekende deel van de muziek. Net als bestaande Weense melodieën, die uitnodigden tot meeklappen, waar het publiek graag aan meedeed.

Door de geweldige akoestiek kon het concert volledig akoestisch worden gebracht. Jammer dat de aankondigingen van Razvan Stoica bij gebrek aan een microfoon voor een groot deel verloren gingen. Een klein minpuntje bij een fantastisch georganiseerd nieuwjaarconcert.

Razvan Stoica en zijn Kamerata Stradivarius Orchestra in de grote zaal van Huis Bergh. Foto Martie Seesing