Tonelisten Amicitia krijgen lachers op hun hand

LOIL – Een dokter die helemaal geen dokter blijkt te zijn, twee schoonmaaksters die tijdelijk als zusters door het leven gaan, drie patiënten in een beddendans en een verwijfde verpleger. Samen met de dommige verpleegster Bep en hoofdzuster Rinie zorgen ze deze dagen in Theater De Zomp in Loil voor ‘Een gekkenhuis in ’t ziekenhuis’.

_DSC0223Hier vindt zoals gebruikelijk de jaarlijkse toneelweek van muziek- en toneelvereniging Amicitia plaats. Zondagmiddag werd de aftrap gegeven door het jongerentoneel met het stuk ‘Het einde is zoek’. ’s Avonds was het de beurt aan de volwassenen. In het decor van de bouwvallige ziekenhuiszaal 13 zetten zij een hilarisch blijspel neer met een verrassend einde.

Humor
Vooral de homoseksuele verpleger Ernst Pol, gespeeld door Rudi van Onna, kreeg op zijn roze Crocs en getooid met blonde pruik regelmatig de lachers op zijn hand. Hij vervulde zijn rol dan ook met verve. Net als Colette Rutjes, die de ietwat slome verpleegster Bep neerzette. “Die Bep, die is niet helemaal snugger”, zag schoonmaakster Ilona al snel.

En daarmee had ze niks teveel gezegd. Bep verwisselde continu de drie patiënten en daarmee ook hun medicijnen. Met alle gevolgen van dien. Dat lag overigens niet alleen aan Bep. Omdat alle patiënten bij het raam wilden liggen, vond er een heuse beddendans plaats. Die uiteindelijk werd gewonnen door de bejaarde en dove mevrouw Visser (Miranda Breunese). Waarbij ze de lastige patiënt Edward Kuijpers IV (Rob Balduk) aftroefde.

Debuut
Eerste klas patiënt Kuijpers gedroeg zich niet alleen als een oude brompot, hij had ook zijn hormonen niet helemaal onder controle. Zo kon hij zijn handen niet afhouden van zuster Ilona. Dat zij werd gespeeld door zijn eigen dochter Diede Balduk maakte de scène extra hilarisch. De verpleegsters Ilona en Jannie (Rosalien Branderhorst) waren overigens helemaal geen zusters, maar schoonmaaksters. Zij kregen hun nieuwe functie toebedeeld door hoofdzuster Rinie, de debuutrol van Janneke Christant. Die daarmee direct voor de leeuwen werd gegooid, maar zich goed van haar taak kweet.

Rinie had de twee invalzusters hard nodig in het rommelige ziekenhuis. Ze kwam dan ook handen tekort om haar personeel en patiënten in toom te houden. Met patiënt Leonard Cohen (Jeroen Schlief) had ze lange tijd niet eens zoveel te stellen. Hij was er van de drie duidelijk het ergste aan toe en lag het hele eerste bedrijf onder zeil. Toen echter ook hij wakker werd, was leiden in last. De warrige dokter Bouwen (Cindy van Iersel), die te pas en te onpas binnenkwam, maakt het gekkenhuis in ’t ziekenhuis compleet.

Dat het stuk wel op een chaos moest uitlopen, werd aan het slot duidelijk. Uiteindelijk bleek namelijk niet iedereen die persoon te zijn, waar hij zich de hele avond voor had uitgegeven.

Voorstellingen
De klucht ‘Een gekkenhuis in ’t ziekenhuis’ wordt woensdag 5 en zaterdag 8 februari nogmaals ten tonele gebracht. Beide voorstellingen beginnen om 20 uur. De jongeren voeren hun toneelstuk ‘Het einde is zoek’ vrijdagavond 7 februari nog één keer op. Ook dan is 20 uur de aanvangstijd. Voor alle voorstellingen zijn nog plaatsen beschikbaar.