Theater 2000 mag met Abseilen eindelijk weer het podium op

’s-HEERENBERG – Theater 2000 mag eindelijk weer het podium op. Van 22 tot en met 24 april speelt de toneelvereniging drie keer de tragikomedie Abseilen. “Musical De Jantjes in december 2019 was onze laatste voorstelling. Gelukkig hebben we toen nog vijf keer opgetreden voor een uitverkocht huis”, zegt toneelspeler Anton Frauenfelder.

Daarna legde corona alles stil. “In die tijd zijn we nog wel een paar keer bij elkaar geweest en zijn we zelfs begonnen met een nieuw stuk, ‘De Dag waarop de Paus gekidnapt werd’”, vertelt Frauenfelder. “Maar toen er een speler werd geveld door longcovid en we door de maatregelen amper konden repeteren, hebben we dat in de ijskast gezet.”

Vorig jaar zomer kwam gastregisseur Edwin te Pas met het stuk Abseilen van Arie de Rooij, één van de schrijvers van Goede Tijden Slechte Tijden. In september werd er vol goede moed gestart met de repetities. Aan het einde van het jaar ging Nederland echter weer maanden in lockdown en kon er dan weer wel en dan weer niet worden geoefend.

“Maar de laatste maanden zijn we volop aan de gang en hebben we ook een aantal werkzondagen gehad”, zegt Te Pas. “We wilden namelijk per se in april een voorstelling brengen. Anders hadden we drie jaar stilgelegen en zouden de mensen zich wellicht afvragen of we nog wel bestonden. Theater 2000 is echter springlevend en iedereen is nog even enthousiast als voor corona.”

Dat laat het toneelgezelschap op 22, 23 en 24 april zien met de voorstelling Abseilen. In de tragikomedie wisselen komische en tragische verhaalelementen elkaar af. Maar de tragiek wordt in het Barghse Huus, waar de voorstelling wordt opgevoerd, veelal overgoten met een vleugje komedie. Te Pas: “Bezoekers kunnen dus eindelijk weer eens een avondje lachen.”

Ardennen
Abseilen gaat over drie vriendinnen, die met twee dochters een week naar de Ardennen op vakantie gaan. Als er plotseling een abseiler in de tuin valt, is het met de voorgenomen rust gedaan. Zeker als ook zijn twee vrienden zich laten zien. De plotselinge komst van de mannen zet een reeks gebeurtenissen in gang, die de hechte vriendschap en soms wat benauwende familieband op de proef stellen. Een jarenlang verborgen geheim dreigt zo aan het licht te komen.

Frauenfelder speelt één van de abseilers. “Ondanks dat de vrouwen al 35 jaar vriendinnen zijn, hebben ze allerlei geheimen voor elkaar. Daarbij hebben ze het even gehad met de keerls. Eén van de vrouwen is een verstokte vrijgezel, de ander onlangs weduwe geworden en de derde is gescheiden. Dat maakt het allemaal best gecompliceerd en levert hilarische scènes op.”

Decor
Het hele stuk speelt zich af in de tuin van een huisje in de Ardennen. Tegen de wand zien de toeschouwers de abseilers naar beneden komen. Het decor is als gebruikelijk ontworpen door Willy Spekking en zijn decorgroep en beschilderd door Nol Schrijvers. Frauenfelder: “Acht spelers hebben een rol in de voorstelling. De andere drie spelers en onze vaste regisseuse Tonia Vriezen studeren nu twee eenakters in, die ze in september bij de opening van het theaterseizoen in het Barghse Huus opvoeren. Zo is iedereen nu aan het spelen.”

Nieuwe spelers
Dat is volgens Te Pas en Frauenfelder belangrijk om de spelers enthousiast te houden. Daarbij wil de groep zich graag laten zien aan het publiek om ook anderen te enthousiasmeren voor het toneel. “We zijn naarstig op zoek naar nieuwe spelers”, vertelt Frauenfelder. “Het liefst 50-minners. De groep wordt steeds ouder en dat is echt een probleem. Voor de continuïteit van de vereniging is het dan ook goed dat er wat verjonging komt. We hebben een hartstikke leuke groep en oefenen en spelen in een geweldig gebouw. Wie interesse heeft kan op donderdagavond van 20 tot 22 uur vrijblijvend komen kijken naar een repetitie.”

Of een kaartje kopen voor één van de drie voorstellingen deze maand. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.barghsehuus.nl of zijn op werkdagen tussen 9 en 16 uur telefonisch te bestellen, 0316-223520. De entree is 10 euro en 5 euro voor de jeugd tot en met 16 jaar. Alle voorstellingen beginnen om 20 uur.