Te Booy en d’Olde Waskupen geven ‘’t bänkske’ weer plek op wal

’s-HEERENBERG – Menig ’s-Heerenbergse verkering is er vroeger begonnen. Na een bezoek aan de kroeg van Schuurman zochten velen nog even het park op om te vrijen op ‘’t bänkske’ op de wal. Martin Jansen sr. schreef er zelfs een liedje over. Inmiddels is er weinig meer over van de bankjes op de wal, tot grote spijt van veel ’s-Heerenbergenaren. Op initiatief van Hans te Booij en Antoine Booms is ‘’t bänkske’ daarom weer in ere hersteld.

V.l.n.r. Francina te Booij , Antoine Booms, Bob te Booij, Rol Dijkman (Dijkman Coating), Rowan Paalvast (Montferland Hoveniers) en Hans te Booij op één van de vier ‘bänkskes’.
V.l.n.r. Francina te Booij , Antoine Booms, Bob te Booij, Roel Dijkman (Dijkman Coating), Rowan Paalvast (Montferland Hoveniers) en Hans te Booij op één van de vier ‘bänkskes’.

De twee vonden elkaar voor de zestigste verjaardag van Industrial parts te Booy, het bedrijf van Hans en Francina te Booij. Het management van het bedrijf besloot om in het kader van het jubileum iets aan de ’s-Heerenbergse gemeenschap te schenken.

“Een bejaard echtpaar in onze buurt heeft ons hiertoe geïnspireerd”, zegt Hans te Booij. “Het stel is al een eindje in de tachtig en altijd met zijn tweeën op pad. Maar als ze over de wal lopen, kunnen ze nergens zitten. Ze missen de bankjes, ook omdat ‘’t bänkske’ een grote symbolische waarde heeft voor ’s-Heerenberg. ‘Half ’s-Heerenberg is daor gemaakt’, vertelden ze ons. We hebben daarom besloten om de stad weer vier nieuwe bankjes aan te bieden.”

Gemis
Antoine Booms kaartte het gemis van de bankjes ruim een jaar geleden al eens aan bij d’Olde Waskupen, waarvoor hij in menig commissie actief is. De carnavalsvereniging bestaat toevallig ook zestig jaar en in haar roemruchte geschiedenis heeft ze tal van artiesten en muzikanten op de bühne gehad. Eén van hen was Martin Jansen sr., die voor d’Olde Waskupen vele liedjes heeft gecomponeerd. Zo schreef hij in 1956 de eerste echte carnavalsschlager ‘’t Bänkske’.

“Toen ik een tijdje geleden eens met mijn vrouw over de wal liep, zei ik haar ‘jammer dat die bänkskes er niet meer zijn’”, zegt Booms. “Ik vertelde haar ook over het liedje en de betekenis die de bankjes hebben voor ’s-Heerenberg. Ik heb dat verhaal ook bij d’Olde Waskupen neergelegd. Dat is even blijven liggen tot ik vorig jaar november in gesprek kwam met de familie Te Booij. We hebben vervolgens de handen ineen geslagen en er voor gezorgd dat er weer banken komen op de wal.”

Banken
Dat deden ze in samenwerking met Stichting Huis Bergh en de bedrijven Keizer Metalen en Dijkman Coating, die belangeloos meewerkten aan het initiatief. De vier banken zijn gemaakt door leerlingen van de Bedrijfstakschool Anton Tijdink in Terborg en worden geplaatst door Montferland Hoveniers.

“De banken zijn drie meter lang en wegen driehonderd kilo per stuk”, weet Te Booij. “Ze zijn gestraald, thermisch verzinkt en gecoat.” Zaterdag 11 juli worden de banken feestelijk overgedragen en wordt ‘‘t bänkske’ officieel onthuld. Booms: “Om 15 uur zijn alle belangstellenden van harte welkom op de wal. Hier speelt de Blaoskappel de liedjes ‘Alles aan de lat’ en ‘’t Bänkske’, waarbij Harrie Gerritsen de noten op papier heeft gezet, en neemt Harry IJzermans (‘van de Peer’) de zang voor zijn rekening. Vervolgens nodigen we de familie van Martin Jansen sr. uit om de plaquette met de tekst van ‘’t Bänkske’ te onthullen.”