Survivalrun Loil van start met duizend deelnemers, maar zonder publiek

LOIL – De Survivalrun Loil is zondag het eerste grote sportevenement in de regio dat sinds de coronapandemie doorgaat. Op 4 juli verschijnen er in totaal duizend survivallers aan de start van de recreatieve run. Zij leggen een afstand van 5,6 kilometer af, grotendeels door het buitengebied van Loil, en komen onderweg 33 hindernissen tegen.

Het is de negende editie van de Survivalrun Loil, die vorig jaar door corona niet doorging. “Het parcours is hetzelfde als in 2019”, vertelt Peter Rutjes, voorzitter van de Stichting Sportieve Activiteiten Loil, die het evenement organiseert. “Zoals elk jaar hebben we wel wat nieuwe hindernissen. Het tokkelen over het ‘gat van Baakman’ doen we dit keer echter niet. In deze tijd is het onmogelijk om een vrijwilligers duizend man aan een tokkel te laten aanklikken. Dat gaat gewoon niet.”

Als alternatief wordt er nu een loopbrug in het watergat gelegd, waar de deelnemers overheen moeten. Ook de eindhindernis aan de Wehlseweg is nieuw. Hier staat wel weer een waterbak, maar dit keer moeten de survivallers zich via coronabiervaten met handvaten over het water slingeren.

Wim Rutjes
Aan de Sommenweg is een hindernis gebouwd als eerbetoon aan Wim Rutjes, de vader van Peter. Hij legde de eerste hand aan de hindernis, maar overleed precies een jaar geleden, en kon het obstakel daardoor niet afbouwen. “Pa heeft heel veel voor de survivalrun gedaan”, zegt Rutjes. “Hij bouwde mee, timmerde de borden, hing de spandoeken op en hielp bij het houthakken en zagen. Daarbij is mijn ouderlijk huis ook dit jaar weer de start- en finishlocatie voor de vrijwilligers, waar ook de catering wordt verzorgd.”

De hindernis, waaraan Wim Rutjes vorig jaar bouwde, is bedacht door parcoursbouwer Onne Heesen. Hij heeft de hindernis ook afgemaakt. “Het is een hele zware hindernis”, vindt zelfs Peter Rutjes als geoefend survivaller. “Een kabelrol swingover, waarbij je jezelf via gaten in dikke ronde tonnen omhoog moet tillen om er overheen te komen. Ik denk dat maar weinig deelnemers deze hindernis halen.”

Geen publiek
Verder is de negende editie van de Survivalrun Loil grotendeels hetzelfde als in voorgaande jaren. Al wordt het wel een sobere variant. “Waar we normaal gesproken het publiek vragen om de deelnemers aan te komen moedigen, willen we nu het liefst zo min mogelijk toeschouwers bij het evenement”, zegt Johnny Berendsen, dit jaar verantwoordelijk voor de communicatie rond de run.

“Zij moeten zich aan de anderhalve meterregel houden. Doen ze dat niet, dan kan het evenement worden afgelast. We kunnen onze vrijwilligers niet vragen om ook die regels te handhaven en ontmoedigen het publiek daarom te komen. Vooral op hotspots als het ‘gat van Baakman’, het kerkplein en de leigraaf kan het makkelijk veel te druk worden. Er is ook geen fietsroute en de paardentram van Belfjor rijdt niet. Alleen voor de deelnemers die minderjarig zijn, moet er begeleiding zijn. Zij worden wel toegelaten op het parcours.”

Deelnemers en vrijwilligers
Toch blijft het sportieve evenement populair bij de deelnemers. De inschrijving zat al binnen een uur voor driekwart vol en het maximaal aantal van duizend deelnemers werd na een halve dag bereikt. Berendsen: “De eerste groep start zondag om 9.15 uur, de laatste om ongeveer 16 uur. We kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken. We hebben er zo’n honderd nodig. Zij kunnen zich nog aanmelden via vrijwilligers@survivalloil.nl.”

Foto: De eindhindernis tijdens de laatste Survivalrun Loil in 2019.