Stichting Esmemory maakt leven van mensen met beperking aangenamer

DIDAM/ZEVENAAR – Het leven van een kind of jong volwassene met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking aangenamer maken. Dat is het doel van de Stichting Esmemory. De stichting werd twee jaar geleden opgericht, maar laat zich nu met een eigen website pas echt aan de buitenwereld zien.

“Dat wilden we vorig jaar al doen, maar door de corona konden we toen nauwelijks acties ondernemen”, vertelt Debby Elfrink. Samen met haar partner Charl Stapelbroek en collega Peter Bel vormt ze het dagelijks bestuur van de stichting. “Nu vonden we het echter tijd worden om er meer ruchtbaarheid aan te geven en hopen we de komende tijd nieuwe donateurs en projecten aan onze stichting te binden.”

Het idee voor de stichting ontstond al in 2014. “In dat jaar openden we ons nieuwe bedrijfspand (Speck Pompen) feestelijk”, zegt Debby. “We wilden van onze gasten geen cadeaus, maar een gift voor een goed doel. Dat werd Het Braamhuis in Zevenaar. Zo kwamen we op het idee om zelf een stichting op te richten voor ons eigen goed doel. Dat hebben we in 2019 gevonden in de Stichting Esmemory.”

Esmee
De naam verwijst naar het peterkind van Charl, Esmee Stapelbroek (20), en haar favoriete spelletje Memory. Esmee is geboren met een ernstige meervoudige geestelijke en lichamelijke beperking. De afgelopen jaren werd ze ook nog zeer slechtziend, waardoor ze ook geen memory meer kan spelen.

“De bureaucratie bij de overheid en complexe regelgeving, waar haar ouders al jaren tegenaan lopen, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van hulpmiddelen, is ons een doorn in het oog. Vooral de onmacht en frustraties, die dit met zich meebrengt”, legt Debby uit. “Daarom hebben wij deze stichting opgericht voor Esmee en haar lotgenoten.”

Met de middelen die de stichting ophaalt, wil ze kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een volwaardig leven bieden, waarin zij hun talenten kunnen inzetten en ontwikkelen en op een voor hun passende manier kunnen participeren in de samenleving.

“Zo had Esmee een spraakcomputer, een log en zwaar ding, waar ze nauwelijks iets mee kon. Terwijl er iPads met tal van appjes zijn, waar ze veel eenvoudiger mee kan communiceren. Die werd echter niet vergoed. Dus hebben wij die voor haar aangeschaft. Met foto’s, filmpjes en woorden kon Esmee zo op een simpele manier laten zien wat ze wilde en wat ze die dag had gedaan. Nu haar zich heel slecht is, valt dat helaas ook weg.”

Duofiets
Ook bewegen is heel belangrijk voor mensen als Esmee. Lopen is voor haar lastig, maar fietsen kan ze wel. Esmee en haar ouders wilden daarom heel graag een eigen duofiets, waarmee ze op pad kunnen wanneer zij het willen. Maar ook die wordt niet vergoed.

“Het argument is dat ze haar ook met de auto van A naar B kunnen rijden of een rolstoel voor op de fiets kunnen klemmen, waar Esmee in zit. Maar dan beweegt ze zelf nog niet en als je achter elkaar zit, kun je ook niet met elkaar communiceren. Er wordt helemaal niet gekeken hoe je het leven van deze mensen beter kunt maken. Met de juiste tools is er echter veel meer mogelijk voor mensen met een beperking.”

Donaties
Via donateurs en sponsoren hoopt de stichting geld op te halen om dit soort hulpmiddelen aan te schaffen. Wie in aanmerking wil komen voor een donatie van de stichting kan zijn of haar verzoek mailen naar info@esmemory.nl. “We richten ons daarbij op projecten en initiatieven in de Liemers”, zegt Debby. “Op dit moment zijn we in gesprek met een instelling in Zevenaar of we iets kunnen doen voor de cliënten daar. Het is alleen jammer dat we daar door de corona nu niet naar toe kunnen.”

Zo loopt er ook een actie bij restaurant Het Tolhuis in Zeddam, waar klanten hun spaarpunten kunnen doneren aan de stichting. “Maar de horeca zit nu ook dicht, wat het lastig maakt om acties op te zetten. Als het straks echter weer kan, hopen we dat er meer activiteiten voor de stichting worden opgezet. Mensen kunnen ons nu natuurlijk ook steunen door geld over te maken naar de stichting.” Op de website esmemory.nl staat hierover meer informatie.

Foto: Esmee Stapelbroek samen met Debby Elfrink op de duofiets.