Start bomenkap op en rond Joodse begraafplaats

’s-HEERENBERG – Op en rond de Joodse begraafplaats in ‘s-Heerenberg is vanmorgen gestart met de bomenkap. Het verwijderen van de bomen aan de Zeddamseweg, waaronder een aantal monumentale, is onderdeel van de opknapbeurt van de Joodse begraafplaats.

In juli vorig jaar kwamen de Heemkundekring, Huis Bergh, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) en de gemeente Montferland bij elkaar op de begraafplaats om omwonenden te informeren over de geplande werkzaamheden. Achterstallig onderhoud heeft er voor gezorgd dat de begraafplaats is begroeid is met talloze bomen en (bramen)struiken. Bij het opknappen van de begraafplaats wordt rekening gehouden met de Joodse richtlijnen.

In overleg met het NIK is op 17 december bepaald welke bomen worden verwijderd. Huis Bergh en de Heemkundekring coördineren de komende periode de snoei- en kapwerkzaamheden. Zoals in het bomenbeleidsplan staat voorgeschreven, worden ter compensatie nieuwe bomen bij de bosrand net voor de begraafplaats aangeplant.

Naast het kappen van bomen krijgt de begraafplaats nieuwe looppaden, een nieuw hekwerk en plaatst de Heemkundekring Bergh educatieve borden. Uiteindelijk wordt de begraafplaats onderdeel van een educatieve stadswandeling, waarbij ook het basisonderwijs wordt betrokken.