Stamppot Express raast door Loil met ruim 900 winterse maaltijden

LOIL – Half Loil zit morgen aan de stamppot. Ruim 900 Loilenaren meldden zich aan voor een gratis stamppotmaaltijd met rookworst. Zaterdagmiddag rijdt de Stamppot Express vanuit het distributiecentrum in de kerk door het dorp om de maaltijden bij 305 adressen af te leveren.

Het bereiden van de maaltijden gebeurde de afgelopen drie dagen in de keuken van Geert Stienissen. Hier werden 400 kilo geschilde aardappelen, 145 kilo boerenkool, 35 kilo pure zuurkool, 40 kilo winterwortelen, 15 kilo uien, 35 kilo spekjes en 60 liter melk tot moes gestampt. Daarbij worden morgen nog eens 380 rookworsten geserveerd.

“De boerenkool is verreweg het meest populair”, zegt kok Geert Stienissen. “Bijna 700 mensen hebben moes met worst besteld.” Donderdag aan het einde van de middag waren hiervan 636 porties klaar. Ook lagen er al 100 porties zuurkool klaar voor bezorging. Stienissen: “We beginnen zo aan de hutspot. En morgen (vandaag, red) maken we nog drie sessies van 50 kilo boerenkool.”

Vrijwilligers
Stienissen krijgt daarbij hulp van Onne Heesen, die net als 35 andere vrijwilligers de Loilse stamppotactie ondersteunt. Als één van de bedenkers van de Stamppot Express helpt hij deze dagen met het snijden van de uien en wortels, het schrapen van de aardappelen, het stampen en verpakken van de stamppotten.

“Ons eerste idee was een gezamenlijke stamppotmaaltijd in de kerk, zoals de dorpsbrunch bij het 40-jarig bestaan van de Kontaktraad”, vertelt Heesen. “Toen dat door de strengere coronamaatregelen niet meer kon, hebben we nog gedacht aan een drive-thru, waarbij de mensen zelf hun warme maaltijd op konden halen. Nadat ook dit niet haalbaar bleek, hebben we de Stamppot Express bedacht, waarbij we de maaltijden koud verpakt rondbrengen.”

Daarbij krijgen de ‘gasten’ een gebruiksaanwijzing hoe ze de maaltijden kunnen opwarmen. Zaterdagmiddag tussen 15 en 17 uur worden de maaltijden met gebruiksaanwijzing rondgebracht door zo’n 25 vrijwilligers. “We hebben ook de provincie aangeschreven om een aantal porties te brengen als dank voor de leefbaarheidssubsidie, die we hebben gekregen voor het organiseren van dit soort activiteiten in coronatijd”, zegt Stienissen. Gedeputeerde Peter Drenth heeft inmiddels toegezegd morgen zelf naar Loil te komen.

Corona-activiteiten
In Loil werden de afgelopen maanden al tal van activiteiten georganiseerd om de dorpsbewoners in coronatijd een hart onder de riem te steken. Zo was er voor de jeugd een speurtocht en ontvingen de ouderen al twee keer een ‘Doe-map’ met historische foto’s en krantenartikelen met een bijbehorende puzzelopdrachten.

Daarnaast werden er diverse onlineactiviteiten opgezet als een livestream muziekbingo, pubquizen, de maandelijkse Loil Radio podcast-uitzendingen, Hart van Loil TV en Loilse luisterverhalen met ingesproken anekdotes. “We blijven investeren in de Loilse samenleving”, zegt Edwin van Onna, voorzitter van de Kontaktraad. “Daardoor bruist het, ondanks alle coronamaatregelen, nog volop in het dorp.”

Foto: Geert Stienissen (links) en Onne Heesen bereiden een stamppotmaaltijd voor ruim 900 Loilenaren.