‘Staickheimerpad behoort tot de top drie van klompenpaden’

STOKKUM – Zeventien kilometer wandelen door bossen en weilanden, over glooiende akkers en stuwwallen in de heuvelachtige omgeving van Stokkum. Met de aanleg van het Staickheimerpad heeft het dorp er een prachtige wandelroute bij gekregen. Het nieuwe klompenpad werd begin juli geopend en ontsluit het hele buitengebied van Stokkum.

Door Natasja Scheerder

“Het is een echt klompenpad geworden”, vindt André Menting. Hij is samen met Monique van Merrebach de trekker van de werkgroep, die het pad vanuit het dorp heeft ontwikkeld. “In het Staickheimerpad zit alles wat een klompenpad moet hebben”, zeggen ook Dagmar Kroezen en Saskia Glas, die de aanleg vanuit de Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben begeleid. “Grote delen zijn onverhard, de route gaat door een afwisselend landschap en er is nieuwe toegankelijkheid gecreëerd.”

Dat is mede te danken aan de bereidheid van een aantal grondeigenaren om een deel van hun land open te stellen voor de wandelaars. Vooral Ank van Maanen en Vincent Wittenhorst van Natuurboerderij Wittenhorst leverden een grote bijdrage aan de totstandkoming van het klompenpad door hun gronden publiekelijk toegankelijk te maken.

“We zijn uiteraard heel blij met de medewerking van de grondeigenaren”, zegt Menting. “Zo kunnen we nu over paden lopen, waar voorheen nooit iemand kwam. Een deel van de route gaat over Brockhausen. Daar zitten stukken tussen, die ik zelf niet eens kende. Ook ‘t Stokkumse Broek is verrassend mooi. Maar het pad gaat ook over de Hulzenberg met de uitkijktoren, de motte en de Plantage bij kasteel Huis Bergh. Het landschap, waar je doorheen wandelt, is daardoor heel afwisselend.”

Wandeling
Als doorgewinterd wandelaar, zoals ik mezelf (Natasja, red) inmiddels wel mag noemen, kan ik dat alleen maar beamen. Samen met mijn wandelmaatje Thea Loeters liep ik het klompenpad in Stokkum een week na de opening. We hebben al heel wat stappen in het Montferland liggen, maar ontdekten die dag toch tal van plekken, waar we nog nooit hadden gelopen.

Samen met Thea Loeters liep ik het Staickheimerpad in Stokkum.

Na de start bij restaurant en cafetaria ’t Klaphek gaat de route al snel door de weilanden. Hier moeten we zelfs even tijgeren, omdat de boer, wellicht verrast door onze vroege komst, de stroomdraad nog niet heeft verwijderd. Langs prachtige bloemenvelden en via de landerijen van Natuurboerderij Wittenhors gaat de wandeling over nieuw aangelegde bruggetjes en opstapjes naar het Bergherbos. Zelfs hier is de route afwisselend en ontdekken we nieuwe paden, waarvan we het bestaan niet wisten.

Het klompenpad gaat verder langs de Spreng, uitkijktoren, akkers en over zandpaden. Via het voormalig Burgers Dierenpark lopen we richting kasteel Huis Bergh, over de Plantage naar het grenskanaal. Dit volgen we tot aan de Linthorsterstraat, die ons weer naar Stokkum leidt. Daar doorkruisen we nog Wijngaard Bergherbos, waarna de wandeling eindigt waar die begon: bij ’t Klaphek. Hier sluiten we af met een welverdiend hapje en drankje op het terras, terugkijkend op een mooie wandeling, die met recht de titel ‘Klompenpad’ mag hebben.

Top drie
Volgens Kroezen en Glas van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland, onder wiens coördinatie de klompenpaden tot stand komen, behoort het Staickheimerpad zelfs tot de top drie van Gelderland en Utrecht. In deze provincies liggen inmiddels 133 klompenpaden, waarvan 99 in Gelderland. Kroezen: “De honderdste wordt binnenkort geopend in Alphen aan de Maas.”

Het Staickheimerpad is het eerste klompenpad in Montferland. Aan het tweede pad in Kilder wordt nog gewerkt. “Wij zijn vanuit het project ‘Levend Landschap’ tegelijk met Kilder begonnen met het ontwikkelen van een klompenpad”, vertelt Menting. “Zo’n anderhalf jaar geleden werd vanuit het dorp de wens uitgesproken om iets van een ommetje te maken. Dat is een klompenpad geworden. Ondanks de corona zijn we gewoon doorgegaan met de aanleg en hebben we diverse keren digitaal vergaderd. Nu hij er ligt, kan iedereen de route lopen. Na de zomer hopen we het pad nog officieel te openen.”

Routeboekje en app
Het klompenpad is vernoemd naar de oudst bekende benaming van Stokkum: Staickheim. De route is onder andere verkrijgbaar bij startpunt ’t Klaphek en opstappunt Het Montferland in Zeddam. Verder is de route via de Klompenpaden-app te lopen. Het pad is in twee richtingen gemarkeerd met rode klompjes. De wandeling kan ook worden verkort tot negen of elf kilometer.

Foto: Restaurant en cafetaria ‘t Klaphek is start- en eindpunt van het klompenpad in Stokkum.