Stadswandelingen met Mechteld ten Ham en expositie Mengelberg

’s-HEERENBERG – Stadsmuseum Bergh zet van 26 augustus tot en met 16 september op de woensdagavonden de middeleeuwse stadswandelingen voort. Deze staan nu geheel in het teken van Mechteld ten Ham.

Mechteld ten Ham is de gids die wandelaars langs plekken in de stad voert, die belangrijk voor haar waren. Wie wil weten hoe Mechteld als heks op de brandstapel is beland, wie zij was en hoe zij leefde? Tijdens deze wandelingen vertelt Mechteld zelf haar verhaal.

De eerder aangekondigde themawandelingen met activiteiten rond Mechteld ten Ham op donderdag 27 augustus kunnen niet doorgaan vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Met deze wandelingen willen de vrijwilligers van het stadsmuseum geïnteresseerden een alternatief bieden.

Rondleidingen
Op woensdagavond 23 en 30 september organiseert Stadsmuseum Bergh speciale rondleidingen in de Pancratiuskerk, die in het teken staan van kerkdecorateur F.W. Mengelberg. Op 23 september opent Stadsmuseum Bergh de expositie over F.W. Mengelberg, de decorateur van de St. Pancratiuskerk.

In de kerk is van zijn inrichting nog veel bewaard gebleven, zoals de houten beelden die eens de preekstoel sierden en nu verwerkt zijn in de aankleding van het koor, de kruiswegstatie, het hoofdaltaar en kerkmeubilair. In de doopkapel, ingericht als expositieruimte, is de doopvont te bewonderen.

Zowel tijdens de wandelingen als tijdens de rondleidingen is Stadsmuseum Bergh aan de Marktstraat 3 in ’s-Heerenberg het vertrekpunt. Alle activiteiten beginnen om 19.30 uur en duren ongeveer een uur. Er is plek voor maximaal tien deelnemers in verband met de coronamaatregelen. Telefonisch reserveren is noodzakelijk via 06–19981457. De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.