St. Jorisgilde neemt kerkhof in Braamt over van Gabriëlparochie

BRAAMT – Het St. Jorisgilde in Braamt heeft vorige week het kerkhof in het dorp overgenomen van de Gabriëlparochie. De begraafplaats is voor een euro overgedragen door de parochie. “Om de verkoop helemaal definitief te maken, moet alleen het bisdom nog akkoord geven op de inhoud van het koopcontract”, zegt Xaf Hendriksen.

Hendriksen begeleidde vanuit het parochiebestuur de afgelopen jaren de verkoop van zes kerken en nu dus ook de overdracht van het kerkhof in Braamt. “Wij zijn hier zeer content mee, net als de mensen in Braamt”, vertelt Hendriksen. “Het gilde is als nieuwe eigenaar ook een mooie partij. Gilden en schutterijen hebben van oudsher namelijk de plicht om mensen te begraven, beschutten en van voedsel te voorzien. Dus zijn zij uitermate geschikt.”

Het gilde neemt hiermee ook de grafrechten en -plichten over. Dat betekent dat er vanaf de laatste bijzetting nog minimaal twintig jaar grafrust ligt op het kerkhof. De begraafplaats krijgt dan wel een andere eigenaar, verder blijft alles ongewijzigd. Hendriksen: “Dit is voor iedereen een perfecte oplossing.”

Koopcontract
In het koopcontract is nog wel een clausule opgenomen, dat het bisdom de overdracht nog moet goedvinden voor het officieel is. “Zij moeten alleen nog akkoord geven op de tekstuele inhoud”, weet Hendriksen. “Het is namelijk vrij uniek dat een kerkhof door de parochie wordt overgedragen aan een dorpsgemeenschap. Vroeger gebeurde het wel eens, maar dan werd het met een contract op één A4’tje afgedaan. Nu is het een heel uitgebreid dossier geworden, waar het bisdom ook nog iets van moet vinden. Zij zijn echter in principe wel akkoord.”

Als de verkoop helemaal officieel is, verwacht Hendriksen dat zich nog meer dorpen melden bij de parochie voor overname van het kerkhof. Er is zelfs al een eerste gesprek geweest in Nieuw-Dijk. Daarnaast volgt Stokkum de ontwikkelingen in Braamt ook op de voet. “Onze insteek is om de kerkhoven terug te geven aan de dorpen. Het is nu aan hen wat zij willen.”