Sportieve voorjaarsvakantie voor 175 kinderen in Montferland

’s-HEERENBERG/DIDAM – Zo’n 175 kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar deden vorige week mee aan de SpringGames in Montferland. Open Club de Nevelhorst hield in samenwerking met FC Bergh en Welcom in ‘s-Heerenberg en Didam diverse clinics als skaten, mountainbiken, padellen en boogschieten.

Met de SpringGames hoopt de organisatie de jeugd zoveel mogelijk aan het bewegen te krijgen door ze een zo breed mogelijk programma aan te bieden met allerlei sporten. “Ieder op zijn eigen niveau en zonder prestatieverwachtingen”, vertelt Rob Giesen, coördinator van Open Club de Nevelhorst. “Dat doen we allemaal vanuit het Athletic Skills Model (ASM). Dat is een veelzijdig beweegprogramma, waardoor mensen beter en meer gaan bewegen.”

Afgelopen zomer hield de open club al de zomerspelen, die in de winter een vervolg moesten krijgen met de winterspelen. “Maar toen lag er een halve meter sneeuw en konden de activiteiten niet doorgaan”, zegt Giesen. “Deze week waren de weersomstandigheden ook niet ideaal, maar hebben we toch ons hele programma gedraaid. Het idee is om straks elke vakantieperiode een sport- en beweegprogramma aan te bieden.”

En ook breder te trekken dan alleen de Nevelhorst. Werden de zomerspelen nog alleen door de open club georganiseerd, dit keer haakten ook Welcom en FC Bergh aan. De activiteiten vonden verspreid door ’s-Heerenberg en Didam plaats. Onder andere op de voetbalvelden van FC Bergh en DVC’26, maar ook op de parkeerplaats van JC Finally Bergh en in het Cool Naturepark in Didam.

Skateclinics
Op het marktplein in Didam werden donderdagmiddag diverse skateclinics gehouden. Giesen: “Een perfecte locatie, middenin het dorp, waar we bij slecht weer ook naar binnen kunnen.” Hier brachten twee sportstudenten de kinderen wat tips en trics bij om ze vaardig te maken op een skateboard. “Zodat ze zelf in de omgeving, bijvoorbeeld op de skatebanen, ook kunnen skaten”, zegt Sil Nijenhuis (21) vierdejaars student aan de Halo in Nijmegen.

Hij leert de kinderen deze middag onder andere ergens op en af te skaten. Raimo Pastoor (22), vierdejaars Sport en Bewegen aan het Graafschap College in Nijmegen, brengt ze wat trucjes bij. “Dit is onze derde clinic en het is erg leuk om te doen”, vertelt Nijenhuis. “We zijn allebei opgegroeid in Didam en hebben onszelf het skaten aangeleerd op de skatebaan in Zevenaar en in indoor skateparkjes. Tot de skatebaan in Didam kwam. Nu skaten we daar.”

Breed programma
Naast de skateclinics vond er vorige week een racketdag plaats bij Tennisvereniging Didam, waar de kinderen ook konden padellen en badmintonnen. Verder waren er adventure days op de sportparken van FC Bergh en DVC’26. Hier werden activiteiten als bootcamp, freerun, boogschieten en mountainbiken aangeboden. Alle activiteiten waren gratis. “Om het laagdrempelig te houden, zodat alle kinderen mee kunnen doen”, zegt Giesen. “Daarom heeft de gemeente Montferland ook een bijdrage gedaan.”

Foto: Bij de markthal in Didam werd vorige week een skateclinic gegeven.