Snelle coronatestservice voor leden Lindus

REGIO – Ondernemersvereniging Lindus heeft een testservice voor haar leden opgezet die binnen een dag uitsluitsel geeft of een medewerker besmet is met het coronavirus. De enorme behoefte onder haar leden aan een snellere procedure, was voor Lindus reden om deze testservice op te zetten.

“Veel werkgevers hebben te maken met werknemers die thuis zitten in afwachting van een test of de uitslag daarvan”, weet Renate Berndsen, communicatiemedewerker bij Lindus. “Gelukkig laat de test in de meeste gevallen een negatieve uitslag zien, maar het wachten kost enorm veel geld. Een werknemer zit soms vijf dagen thuis wat leidt tot veel omzetverlies voor de werkgever. Met onze thuistest heb je al binnen een dag resultaat.”

Leden van Lindus kunnen hun bedrijf aanmelden bij NL-Lab en ontvangen dan een aantal testkits. Als een medewerker moet worden getest, dan kan hij de test eenvoudig zelf uitvoeren door in het testbuisje te spugen en deze vervolgens in te laten leveren bij het Shell-tankstation aan de Tatelaarweg in Didam. Een koerier brengt van daaruit iedere dag de buisjes naar het laboratorium van NL-Lab in Leeuwarden. Wanneer de test voor 8 uur ’s ochtend ingeleverd is, wordt het testresultaat meestal ’s middags al doorgebeld.

Berndsen: “We hebben vrijdag een behoeftepeiling onder onze leden gehouden. Ruim zeventig van onze 240 leden reageerden direct dat ze het initiatief van harte ondersteunen. De eerste dertig bedrijven hebben zich vandaag al aangemeld.” De leden betalen 90 euro voor de thuistest.

Testmethode
De test van NL-Lab valt onder de categorie moleculaire testen. Er zijn twee soorten COVID-19 testmethodes te onderscheiden: de moleculaire- en de antigeentest. De moleculaire variant test op de aanwezigheid van COVID-19 RNA (vergelijkbaar met DNA) in speeksel of bloed. De uitslag van moleculaire testen zijn, mits goed uitgevoerd, betrouwbaar. De antigeentest (hieronder vallen de meeste sneltesten) detecteert COVID-19 virus-eiwitten. De testen zijn relatief snel maar minder gevoelig. Over het algemeen meten ze alleen positief als er veel virus-eiwitten aanwezig zijn.