Schuttersfeest Didam afgelast en mogelijk verplaatst naar oktober

DIDAM – Het schuttersfeest in Didam gaat weer niet door. Door de strenge coronaregels vanuit de gemeente hebben de zeven schutterijen besloten alle festiviteiten in het weekend van 8 en 9 augustus af te gelasten. Als de regels het tegen die tijd toelaten, hopen de schutters begin oktober nog wel wat schuttersactiviteiten te organiseren.

In het weekend van 1, 2 en 3 oktober wilde schutterij St. Martinus Greffelkamp eigenlijk haar 100-jarig jubileum vieren met een kringdag. Die werd al eerder afgelast. “Dan hadden we zo’n 1300 mensen op ons terrein moeten ontvangen”, vertelde voorzitter Gerard Peters onlangs tijdens de ledenvergadering van de Greffelkampse schutterij. “Dat aantal vinden we in deze tijd teveel.”

Daarbij trok de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus begin dit jaar al de stekker uit al haar schuttersactiviteiten, waardoor de organisatie van het evenement volledig bij St. Martinus kwam te liggen. “Zo ook de jurering van de wedstrijden”, aldus Peters. “Daarom hebben we al eerder besloten de kringdag niet door te laten gaan, maar dat weekend wel wat jubileumactiviteiten te organiseren, zoals een receptie en het keizerschieten.”

Nu het schuttersfeest in augustus echter is afgelast, wil St. Martinus het doorschuiven naar het jubileumweekend. Peters: “Het liefst met een aubade bij het gemeentehuis, de kerk, koningswedstrijden en het boogbouwen. Maar het precieze programma is nog verre van duidelijk. Daarover houden we ook overleg met de andere zes schutterijen.”

St. Antonius Nieuw-Dijk
Ook schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk heeft na het verscherpen van de coronaregels op 9 juli besloten dat naast het schuttersfeest het jubileumweekend in het kader van haar 100-jarig bestaan voorlopig geen doorgang vindt. Dit zou op 10, 11 en 12 september plaatsvinden, maar is voorlopig in de ijskast gezet.

“Wij zijn van mening dat ook dit weekend niet kan worden gevierd, zoals wij voorzien en gehoopt hadden”, liet de schutterij haar leden dit weekend in een brief weten. “We hopen na versoepelingen en betere tijden snel een nieuwe datum te vinden. Die datum zetten we nu bewust nog niet vast om wederom teleurstellingen te voorkomen.”

In Nieuw-Dijk zijn de schuttersleden wel vrij om een boog te bouwen tijdens het schuttersfeest en het jubileumweekend. “De groepen worden alleen niet betrokken bij een schuttersgerelateerde activiteit.”

Besmettingen
Waar schutterij St. Isidorus begin juni nog aankondigde dat het schuttersfeest begin augustus zou doorgaan, moet ook zij hier op terugkomen. “Een maand geleden waren we er van overtuigd dat het kon met het aantal besmettingen dat bijna was te verwaarlozen”, laat het bestuur in een reactie weten. “Maar door de huidige explosieve groei van het aantal besmettingen en de maatregelen van de gemeente kunnen we in augustus echt geen schuttersfeest vieren.”

Volgens St. Isidorus is het wel belangrijk om hoop te houden. “Daarom wordt gekeken of in het weekeinde van 2 en 3 oktober samen met de andere Diemse schutterijen het schuttersfeest alsnog gevierd kan worden. Dit wellicht zelfs inclusief de gezamenlijke vendelhulde.”