Schutters vieren toch een klein verbroederingsfeestje

NIEUW-DIJK/LOIL – Geen grote schutterstent, geen defilé en geen schiet- en ringsteekwedstrijden. Toch vierden veel Didammers afgelopen weekend schuttersfeest. In het klein, met buurten en vrienden, en coronaproof.

Zoals zaterdag in de De Pontilaan in Nieuw-Dijk, waar vijf groepen er toch een mooi verbroederingsfeest van maakten. Met ieder hun eigen partytent, muziek, eten en drinken. Er werden zelfs twee kinderbogen en een grote boog gebouwd en sommigen hadden hun schutterspak uit de kast gehaald.

“Morgen trekken we allemaal ons pak aan en is het gewoon weer feest op straat”, zegt Hans Meijer van schuttersgroep Noodweer. “Want ondanks dat we dit jaar geen schuttersfeest kunnen vieren, proberen we toch alle schutterstradities in stand te houden en met elkaar te verbroederen. Zondagnacht komen we ook gewoon om drie uur met de reveilleploeg samen en gaan we het dorp in om de mensen te wekken met muziek en een borrel. We mogen alleen de kattenkoppen niet meenemen.”

Vijf vrienden van jongerengroep de Peaky Diekers hadden dit jaar voor het eerst als echte schutters meegelopen tijdens het Nieuw-Dijkse defilé. In plaats daarvan vieren de 16-jarigen Bram Kleinpenning, Justin Reuling, Auke Polman, Fin Derksen en Bas Straatsma nu in hun schuttershesje een klein feestje op de oprit van de familie Straatsma aan de De Pontilaan. “We zijn dit jaar bijna allemaal geslaagd, maar hadden geen examenfeest”, vertelt Bram. “Vervolgens ging de Zwarte Cross niet door en nu is er ook al geen schuttersfeest. We zijn dan ook heel blij dat we toch nog een gezellig feestje in de straat kunnen organiseren.”

Kinderboog
Aan de overkant bij Maikel Derksen en Gemma Harmsen staan de statafels ook op straat. In de tuin staat een partytent, waaronder tijdens de regen door schuttersgroep de Bosnopkes wordt geschuild. Op het trottoir hebben de kinderen hun eigen boogje gebouwd. “Vorig jaar hebben ze dat voor het eerst gedaan”, zegt Bastiaan Wigman. “Vanmorgen vroeg zijn ze begonnen. Vanaf 11 uur staat de muziek ook al aan en is het gezellig in de straat.”

Kinderen van de Bosnopkes onder de kinderboog in de De Pontilaan. Foto Bastiaan Wigman

’s Avonds om 19 uur, als het bestuur van schutterij Sint Antonius Nieuw-Dijk ook in de De Pontilaan traditioneel bij elke groep een krat bier en fles wijn brengt, is het feest nog in volle gang. De bestuursleden en schutterskoningen hebben daarnaast de lidmaatschapskaarten van alle schutters bij zich.

“Normaal gesproken komen ze die op zaterdagavond voor het schuttersfeest in de feesttent ophalen”, zegt voorzitter Ronnie Derksen. “Nu er geen schuttersfeest is, komen we de kaarten brengen en bij de bogenbouwers die iets hebben georganiseerd een kratje bier en flesje wijn afgeven. Andere jaren waren dat er zo’n zestien, maar dit keer zitten er toch ook dertien groepen bij elkaar. Het was echt gezellig onderweg. Mensen willen bij elkaar zijn en het schuttersfeest niet zomaar voorbij laten gaan.”

Jubilarissen
In Loil bracht schuttersgilde Loil-Vooruit zaterdag ook een kratje bier en fles wijn bij een aantal bogenbuurten. Zondag trok een afvaardiging van het schuttersgilde het dorp rond om de jubilarissen te huldigen (hoofdfoto). “Zo willen we toch nog invulling geven aan het schuttersfeest”, zegt voorzitter Ap Dieker bij twee van de jubilarissen, Bennie Goossen (40 jaar) en Teun Kobessen (60 jaar). “Corona maakt veel stuk, maar ons schuttersfeest gaat nooit kapot.”