Scholderklöpke de Gelderse Kleiroze naar Peter Loeters

REGIO – Streektaalfestival Plat Gespöld, dat 8 november in de popzaal van het DRU Industriepark op het programma stond, gaat niet door. De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet betekenen een definitief einde voor de versie van 2020. Wel wordt de Gelderse Kleiroze, het belangrijkste onderdeel van het festival, dit jaar uitgereikt.

Het Oost-Gelders scholderklöpke voor een haevig liedje in de streektaal, gaat naar Didammer Peter Loeters. De zanger en gitarist krijgt de prijs voor het lied ‘Gi-j zit in mien ziel’, dat tekstdichter Wil Lanters schreef voor zijn vrouw.

“In 2019-2020 zijn mooie muziekproducties in onze streektaal gemaakt”, vertelt Diana Abbink, één van de organisatoren van Plat Gespöld. “Dat willen we ondanks de corona graag blijven benadrukken en belonen. Andere jaren kreeg het publiek ook een stem, maar nu moeten we volstaan met het oordeel van de jury. Zij heeft besloten dat de Gelderse Kleiroze dit jaar naar Peter Loeters gaat met het lied Gi-j zit in mien ziel.”

Peter Loeters is zanger/gitarist en treedt sinds 1985 op. Na een opleiding klassiek gitaar aan het conservatorium speelde hij van 1985 tot 1991 in het professionele showorkest ‘Take It Easy’. In 1991 vestigde hij zich als zelfstandige muzikant en vormt hij samen met toetsenman John te Dorsthorst ‘Bonaparte’.

De uitreiking van de Gelderse Kleiroze vindt op een nog nader te bepalen datum plaats. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, één van de organisatoren van het festival, wil een clip opnemen van het haevig liedje, waardoor toch iets tastbaars overblijft van Plat Gespöld 2020. Voor de prijs waren ook Waorhen van Sandra Vanreys en Ik heb ow schat van Udo & Denise genomineerd.

Peters Loeters, winnaar van de Gelderse Kleiroze. Foto Marcosplaten.nl.