Schmuggeltocht brengt smokkelverhalen van vroeger en nu tot leven

’s-HEERENBERG – Smokkelverhalen van vroeger en nu komen zondag 12 september tot leven tijdens de vijfde Schmuggeltocht. De Schmuggeltocht bestaat uit twee vernieuwde en grensoverschrijdende fietsroutes via grensovergangen in de regio.

De fietstocht is uitgezet door culturele instellingen in het gebied van Emmerich am Rhein, Oude IJsselstreek, Isselburg, Zevenaar en Montferland. Deelnemers kunnen kiezen voor het oostelijke parcours via Emmerich, Anholt en Netterden naar ’s-Heerenberg. Westelijk gaat de route van ’s-Heerenberg naar Zevenaar, Rijnwaarden en Elten.

De fietstocht gaat deels over de vroegere smokkelroutes tussen Nederland en Duitsland. Onderweg passeren de fietsers diverse oude grensovergangen, waar ze door ‘douanebeambten’ worden gecontroleerd op smokkelwaar. Verder zijn er theatervoorstellingen, lezingen en worden er oude films afgespeeld. Zo zijn  ’t Raethuys, de ijskelders, het Rheinmuseum en de Drususbron gratis te bezoeken. Het hele programma staat op www.schmuggeltocht.eu.

Op zondag 12 september kan er tussen 10 en 14 uur worden gestart in het Heimathaus in Anholt, de Bibliotheek in ’s-Heerenberg, het Rheinmuseum in Emmerich, de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar en bij St. Aover de gäöt in Netterden. Voor 5 euro per persoon krijgen deelnemers de route, een smokkelpaspoort en smokkelwaar mee. Voor kinderen is de bijdrage 2,50 euro.

De organisatie van de Schmuggeltocht en burgemeesters en wethouders van de betrokken schmuggelgemeenten, tijdens de aftrap bij Schlößchen Borghees. Foto pr