Rock & Roll Dag voor ‘het zieke kind’ in markthal Didam

DIDAM/ULFT – Zijn grootste wens is om ooit eens met vierhonderd bedlegerige kinderen een concert van Kensington bij te wonen in Studio 21 in Hilversum. Hiervoor richtte Dennis Nas vijf jaar geleden de stichting ‘Laat het zieke kind genieten’ op. Om geld in te zamelen voor zijn droom houdt de stichting jaarlijks een Rock & Roll Dag.

De eerste twee edities vonden op het DRU Industriepark plaats in Ulft, de woonplaats van Nas. Het derde benefietevenement, op zondag 27 september, wordt in de markthal in Didam gehouden. “Het huren van de SSP Hal op het industriepark werd te duur”, vertelt Nas. “We hielden te weinig geld over voor ons doel, zieke kinderen vermaken met muziek en theater. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor ons evenement.”

Die vond de stichting in Didam. De markthal in het dorp ligt centraal en is makkelijk bereikbaar vanuit heel Nederland. “Vorig jaar hadden we standhouders en bezoekers uit Friesland, Zaandam, Alkmaar en Groningen”, zegt Nas. “Het bestuur van de marktvereniging vraagt bovendien niet zoveel voor de huur van de markthal en is ook nog eens heel enthousiast. Alles wat we die dag omzetten, komt daarbij volledig ten goede aan de stichting.”

Eigen ervaring
Nas richtte de stichting in 2015 op, omdat hij als kind zelf ervaarde hoe het is om langdurig in een ziekenhuisbed te liggen. De Ulftenaar onderging vanaf zijn vierde tot zijn achttiende veertien operaties aan zijn onderbeen en voet. “Zeven jaar lang heb ik vooral in bed gelegen, thuis en in het ziekenhuis. Ik heb daardoor veel vertier gemist. Door muziek- en theateroptredens te organiseren voor kinderen, die nu hetzelfde meemaken, wil ik hen ondanks alle ellende een leuke tijd bezorgen.”

Een concert van Kensington in Studio 21 voor een paar honderd zieke kinderen is daarbij zijn ultieme doel. De stichting begint echter klein. “De eerste paar jaar hebben we met bedlegerige patiënten een aantal festivals, theaters en concerten bezocht, zoals Huntenpop en Guus Meeuwis. Dat deden we in samenwerking met de WensAmbulance. Tegenwoordig brengen we het vertier aan bed en geven theatergezelschappen en artiesten optredens in het ziekenhuis. Dit jaar zouden de eerste drie plaatsvinden, maar die zijn door de corona vooralsnog opgeschoven.”

Een deel van de opbrengsten voor deze activiteiten komt uit sponsoring en donaties. Het jaarlijkse benefietevenement is echter de belangrijkste inkomstenbron van de stichting. “De eerste twee jaar hebben we een benefiet georganiseerd met Achterhoekse artiesten en een U2-kerkdienst in Dinxperlo. Die trokken echter te weinig publiek, waardoor er geld bij moest.”

Benefiet
Na een bezoek aan een Amerikaans autotreffen in het Duitse Krefeld en een jukeboxbeurs in Rosmalen ontstond het idee voor de Rock & Roll Dag. “Er liepen daar mensen in een rollator, die bij het horen van de muziek ineens zonder hulpmiddel konden dansen”, lacht Nas. “Die evenementen bleken zo populair dat we ze hebben samengevoegd op onze eigen benefiet.”

Zo staan er op 27 september in de Didamse markthal Amerikaanse oldtimers en jukeboxen, maar zijn er ook live optredens en is er een braderie waar onder andere kleding, vinyl en sieraden uit die tijd worden verkocht. Verder kunnen bezoekers zich een vetkuif of suikerspinkapsel laten aanmeten en is er ook voor de kinderen voldoende vermaak.

“We hebben een DJ en twee bands, het Blue Moon Trio en The Black Ravens”, zegt Nas. “De entree is 5 euro en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Daarvoor worden bezoekers een hele dag (van 10 tot 17 uur) vermaakt. Verder halen we geld op met de verkoop van een hapje en een drankje en hopen we op een vrijwillige bijdrage van de standhouders. Hoe meer we overhouden, hoe eerder we het grote concert in Studio 21 kunnen organiseren.”