Reünieconcert 100-jarig DES: weerzien met oud-leden fanfare en slagwerkgroep

NIEUW-DIJK – Sommigen hebben al veertig jaar geen instrument meer aangeraakt. Anderen zijn de 80 inmiddels ruim gepasseerd. Toch spelen ze zondag allemaal mee in het reünieconcert van fanfare DES. Een weerzien met oud-muzikanten en -dirigenten tijdens het 100-jarig bestaan van de muziekvereniging uit Nieuw-Dijk.

Het reünieconcert moet de kers op de taart worden van de jubilerende fanfare. Al is het inmiddels anderhalf jaar geleden dat Door Eendracht Sterk honderd jaar bestond. “De datum was 31 mei 2021”, vertelt Maria Moorman, die zelf al meer dan vijftig jaar lid is van de vereniging. “Maar toen waren de coronamaatregelen nog van kracht en kon het feest niet doorgaan. Om het toch te vieren hebben we toen bij alle leden een traktatie aan huis gebracht.”

Vervolgens werd in november van dat jaar het jubileumconcert opnieuw geannuleerd vanwege corona. In het voorjaar van 2022 gaf DES nog wel twee concerten, waarbij alle jubilarissen in de afgelopen drie jaar werden gehuldigd. Maar met het reünieconcert van zondag wordt het jubileum pas echt gevierd.

Oud-dirigenten
“We hebben 140 oud-leden gevonden en uitgenodigd”, zegt Erik Amting. Amting maakt als bestuurslid deel uit van de reüniecommissie. “Daarvan spelen er zondag 22 mee. Ook hebben zich zes oud-leden aangemeld van de slagwerkgroep, die tien jaar bestaat. We zijn ook trots dat er met Jan Verhagen, Willy Beudel en Aad Gardien nog drie oud-dirigenten voor het orkest gaan staan. Aad is al 86 en hielp ons destijds aan de promotie naar de divisie uitmuntendheid (nu 3e divisie). Willy was met achttien jaar de langstzittende dirigent.”

Zij dirigeren zondag in het vierde en laatste deel van het concert het orkest. De huidige muzikanten van DES bijten zelf het spits af. Daarna treedt de fanfare op met de reünisten, gevolgd door een optreden van de slagwerkgroep met de oud-leden. Moorman: “We hebben vier avonden en een zondagmiddag met de reünisten samen gerepeteerd. Sommigen hadden al veertig jaar geen instrument aangeraakt.”

Fototentoonstelling
Het weerzien is erg leuk, vindt ook Amting. “Iedereen is heel enthousiast en allemaal brengen ze hun eigen herinneringen en foto’s mee. Na afloop van het concert is er nog een fototentoonstelling en hopen we dat er veel mensen blijven napraten. Misschien komen er dan nog meer oud-leden, die niet wilden of konden meespelen, maar het wel leuk vinden om er bij te zijn.”

Zelf hebben Moorman en Amting goede herinneringen aan de taptoes in Didam, waarbij de korpsen uit Nieuw-Dijk altijd goed voor de dag kwamen. “In de jaren ’70 en ’80 vonden die om de twee jaar plaats”, weten ze nog. “Wim Welling was de grote man achter de taptoes en leidde DES in die jaren, samen met Henk Geurts, tot grote hoogten. Daar zijn nog vele foto’s van, die zondag allemaal te zien zijn.”

Het concert in zaal Steak’m in Nieuw-Dijk begint zondag 27 november om 14.00 uur. Iedereen is welkom en de entree is gratis.

De fanfare en reünisten tijdens één van de repetities. Foto Theo Berendsen