Primeur voor voetbalsters ’t Peeske met eerste Kolkstede Ladies Cup

BEEK – Het dameselftal van ’t Peeske houdt voor het eerst een voetbaltoernooi op sportpark de Kolkstede. Op zaterdag 21 augustus vindt de aftrap van de Kolkstede Ladies Cup plaats. En dat is volgens Peeske-voorzitter Pascal Verberkt best uniek. “Ik kan me niet heugen dat ’t Peeske ooit zelf een toernooi heeft georganiseerd.”

Daarmee hebben de voetbalsters dus een primeur. “Normaal gesproken staan de mannen altijd in de spotlights”, zegt Verberkt. “Maar de dames verdienen die aandacht ook. Zeker nu hun aandeel binnen de vereniging steeds groter wordt, zowel op als naast het veld. Wij streven naar meer gelijkheid en willen het damesvoetbal meer zichtbaar maken bij ’t Peeske. Dit damestoernooi is een eerste begin om dit te bereiken.”

Voor het toernooi kunnen zich teams inschrijven die spelen in de vierde of vijfde klasse. Dat hebben inmiddels acht teams gedaan, waaronder het eerste damesteam van ’t Peeske zelf. “Wij voetballen zelf in de vijfde klasse”, vertelt voetbalster Romy Tiemessen. “De andere deelnemers moeten een beetje van hetzelfde niveau zijn en uit deze omgeving komen. Al hebben we met DESTO ook een deelnemer uit Utrecht en met OSC uit Oisterwijk. Dat komt echter door de connecties van onze voorzitter daar, haha.”

De overige teams komen wel uit de buurt. Zo doen er twee elftallen van FC Bergh mee en hebben ook DCS/OBW uit Zevenaar, VVG’25 uit Gaanderen en SV Kilder zich inmiddels ingeschreven. “Er kunnen twaalf teams meedoen”, vertelt Daniël voor ’t Hekke, die net als haar teamgenoten Romy en Rikki Jansen en Ian Boers (Heren 1) bij de organisatie is betrokken.

Boers: “De wedstrijden duren elk twintig minuten en er wordt in poules gespeeld. Elk team speelt in totaal zes wedstrijden.” Het toernooi begint om 9 uur en om 16.30 uur is de prijsuitreiking. “Aansluitend is er een feestavond op het terras rond het clubgebouw”, zegt Rikki. “De deejay draait tot 23 uur door. De entree is 20 euro per persoon. Hierbij is naast de muziek ook de frisdrank, bier en wijn inbegrepen.”

Vlaggenschip
Na deze eerste editie moet het toernooi de jaarlijkse seizoensafsluiter worden voor de voetbalsters van ’t Peeske. Verberkt: “We hopen dat het damesvoetbal zo nog meer aantrekkingskracht krijgt en het eerste damesteam, net als Heren 1, uitgroeit tot het vlaggenschip van onze vereniging.”

Daar wil hoofdsponsor Roy Wissing ook graag zijn steentje aan bijdragen. Hij verbond zich met zijn deurenservicebedrijf vorig jaar aan de damesafdeling. “Wij hopen het damesvoetbal binnen een jaar of vier op een hoger niveau te brengen, ook qua uitstraling”, zegt Wissing. “Het eerste damesteam moet daarbij dezelfde aandacht krijgen als het eerste herenelftal.”

Zo gaat een afvaardiging van het bestuur op zondag ook naar de wedstrijd van de dames, is er bij thuiswedstrijden eveneens een omroeper aanwezig en krijgen de dames voor de wedstrijd een broodje door de vereniging aangeboden. Daarbij wappert bij het begin van het nieuwe seizoen de vlag van Roy Wissing Deurenservice naast de vlaggen van de overige hoofdsponsors. Verberkt: “We willen het damesvoetbal bij ’t Peeske een boost geven.”

Inschrijving
Damesteams kunnen zich aanmelden voor de Kolkstede Ladies Cup via kolkstedeladiescup@gmail.com. Meer info staat ook op de Facebook-pagina van ’t Peeske Dames 1.

Foto: V.l.n.r. Ian Boers, Daniël voor ’t Hekke, Roy Wissing, Rikki Jansen en Romy Tiemessen.