Poet Entertainment denkt in kansen: ‘Buutvoorstellingen gaan door’

NIEUW-DIJK/DIDAM – Waar veel carnavalsactiviteiten het komende half jaar al zijn afgelast, houdt Poet Entertainment zaterdag in Nieuw-Dijk wel twee buutvoorstellingen. “We kijken gewoon wat er wel kan en doen echt niks wat niet mag”, zegt medeorganisator Edwin van Onna. “Alles gebeurt volledig coronaproof.”

’s Middags en ’s avonds treden er in zaal Steak’m vijf tonpraters op voor telkens maximaal 130 toeschouwers. “Normaal gesproken kunnen er 360 mensen in de zaal, nu komen er in totaal 260”, rekent Van Onna voor. “Daarmee nemen we wel een financieel risico en moet er waarschijnlijk geld bij. Maar wij denken nu eenmaal in kansen en willen ook in deze tijd leuke dingen blijven organiseren.”

De toeschouwers zitten in theateropstelling, achter elkaar in plaats van naast elkaar. Daarbij worden de tafels en stoelen zo opgesteld dat iedereen ver genoeg van elkaar af zit. “De tafels zijn bijna drie meter lang. Zowel links als rechts staan twee stoelen met een middenpad van twee meter. Hierover komen de buutreedners wel het podium op. Verder is het overal in de zaal eenrichtingsverkeer.”

Ook heeft de organisatie het idee om flessen bier in champagnekoelers te serveren, zodat de bediening niet te vaak heen en weer hoeft te lopen, en om de gasten via een app te laten bestellen. “De tickets worden thuisgestuurd. Hierop vult iedereen zijn naam, telefoonnummer en mailadres in. Alle bezoekers krijgen een eigen stoelnummer. Mocht er dan iets mis gaan, dan is meteen te traceren waar ze hebben gezeten en wie er in de buurt zaten.”

Tonpraters
Zowel ’s middags als ’s avonds treden de vijf zelfde tonpraters op. Die zijn volgens Van Onna blij dat ze weer een keer ‘los’ kunnen. “Zij hebben nu ook bijna niks te doen en vinden het geweldig dat wij ons evenement wel door laten gaan. Drie tonpraters hebben zich zelfs spontaan aangemeld. Dirk Kouwenburg moest vorig jaar afzeggen omdat hij vader werd. Nu is hij blij dat hij bij onze weer het podium op kan.”

De andere buutreedners zijn Boy Jansen, Rob Schepers, Freddy van den Elzen en Daniël Schmitz. Behalve Schmitz komen alle tonpraters uit Brabant, waar tijdens het seizoen wekelijks tal van ‘schone praatavonden’ plaatsvinden. “Zij zijn normaal gesproken in deze periode van het jaar tot het carnaval kneiterdruk”, weet Van Onna. “Daniël Schmitz is onze lokale topper uit ’s-Heerenberg. Hij is de regerend buutkampioen van de Achterhoek en Twente.”

Kaarten
De avondvoorstelling op zaterdag 26 september is inmiddels uitverkocht. Voor het middagprogramma, van 14 tot 18 uur, zijn nog wel kaarten verkrijgbaar. Reserveren kan door een bericht te sturen naar poetentertainment17@gmail.com of te bellen naar Ralph Gerritsen, 06-57943018. Kaarten kosten 12,50 euro. “Daarvoor krijgen de mensen bijna drie en een half uur vermaak”, belooft Van Onna. “Het is echt lachen, gieren brullen.”