Pluim van burgemeester voor heldendaad

Pluim (640x427)
Herman Jansen (links) en Dennis Brinkhuis ontvangen uit handen van burgemeester Ina Leppink de Pluim en een bos bloemen. Foto José Vierwind

’s-HEERENBERG – Herman Jansen uit Ulft en Dennis Brinkhuis uit Beek ontvingen donderdagavond voorafgaand aan de raadsvergadering de Pluim uit handen van burgemeester Ina Leppink. De twee werden daarmee beloond voor hun heldendaad vorig jaar november, waarbij ze met gevaar voor eigen leven een paard met koets in Nieuw-Dijk staande hielden.

Het paard en de koets waren van Leontine Gout uit Nieuw-Dijk, die samen met haar vriendin Olga van Workum een ritje maakte. Toen de twee vriendinnen met hun koets in Loerbeek reden, zakte het hoofdstel van het paard ineens af. Van Workum stapte daarop uit om het vast te zetten. Op datzelfde moment reed er een tractor langs, waar het paard zo van schrok dat het op hol sloeg. Gout viel uit de koets en hield hier wat lichte verwondingen aan over.

Fiets
Op dat moment fietste Herman Jansen, zoals hij dagelijks doet, vanuit zijn werk op de gemeentewerf naar zijn huis in Ulft. “Ik zag het gebeuren en bedacht me geen moment”, vertelde Herman ten overstaan van de raad. “Het paard rende richting de Arnhemseweg en ik moest het verkeer waarschuwen. Door mijn armgezwaai kon een vrachtwagenchauffeur net op tijd afremmen. Vervolgens rende het paard over het fietspad naar de Zuidermarkweg. Ook daar heb ik het verkeer gemaand aan de kant te gaan. Het paard baterde maor deur, via de Barrière naar de Pakopseweg in Nieuw-Dijk.”

Ter hoogte van de Zuidermarkweg sloeg Dennis Brinkhuis de heksenjacht gade. Ook hij ondernam meteen actie, reed er in zijn auto achteraan en probeerde het paard halverwege Beek en Didam tegen te houden. “Hier liep het zelfs nog even tegen het verkeer in”, wist Brinkhuis nog. “In Nieuw-Dijk ben ik uit de auto gesprongen en heb ik het dier samen met Herman tegengehouden. Hij was dan ook doodop.”

Door het alerte ingrijpen van Jansen en Brinkhuis bleef het ‘slechts’ bij wat verwondingen bij Leontien Gout en werd groter leed voorkomen. De twee pluimen van de burgemeester voor de helden van die middag waren dan ook meer dan verdiend. Gout en het paard maken het inmiddels weer goed.