Pinnen in oude Rabobank niet meer mogelijk: ‘Veiligheid staat voorop’

DIDAM – ‘Pinnen niet meer mogelijk’, stond er ineens op een briefje op de deur van de voormalige Rabobank in Didam. Tot verrassing van veel mensen, die hun cashgeld altijd uit de pinautomaten in het oude bankgebouw trokken. Zij worden voor een opname of storting nu naar één van de gele Geldmaat-automaten in het dorp verwezen.

‘Heb ik iets gemist’, vroegen sommige Raboleden zich af. ‘Fijn dat de Rabobank haar klanten zo goed informeert’, verweten anderen de bank een gebrek aan communicatie. Reden voor ons om de Rabobank te bellen voor uitleg.

“Wij willen het liefst zo transparant mogelijk zijn”, zegt Peter Lugtenborg, manager particulieren bij Rabobank Arnhem en Omstreken. “We zoeken daarbij naar een goede balans tussen klantcommunicatie en veiligheid. De ontmanteling van een automaat gaat gepaard met de nodige risico’s. We communiceren daarom niet wanneer het geld uit de automaat wordt gehaald, maar hebben er voor gekozen om kort voor de migratie mensen via posters te wijzen op het verdwijnen van de pinautomaten en de alternatieven die we ze bieden.”

Gele Geldmaat
Pinners kunnen nu in Didam gebruik maken van de geldautomaten aan het Lieve Vrouweplein (voormalige ABN AMRO), bij de Bruna aan de Oranjestraat en Albert Heijn aan de Rozenstraat. Hier zijn de oude pinautomaten allemaal vervangen door een gele Geldmaat-automaat.

“ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland (GSN) werken samen aan een bankonafhankelijk geldautomatennetwerk om contactgeld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden”, vertelt Lugtenberg. Vanaf begin 2019 dragen de drie banken al hun automaten geleidelijk over aan GSN, die de geldautomaten al sinds 2011 voor hen beheert.

“Geldservice Nederland had onvoldoende capaciteiten om alle automaten van de banken steeds te vullen”, legt Lugtenberg uit. “Daarbij gebeurde het met name in steden nog al eens dat er kort bij elkaar drie pinautomaten stonden van drie verschillende banken, terwijl er op andere locaties niet gepind kon worden. Voor een betere spreiding is er daarom gekozen voor één (gele) pinautomaat, waar de klanten van alle banken kunnen pinnen, op diverse locaties in een dorp of stad.

Veiligheid
Dat pinnen nu niet meer kan in het voormalige pand van de Rabobank in Didam heeft ook met de veiligheid te maken. Lugtenberg: “Wij willen geen pinautomaten meer op plekken waar ook mensen wonen. In het gebouw aan de Wilhelminastraat zijn de nodige appartementen gevestigd en worden nog meer woningen gebouwd. Didam is al eens getroffen door een plofkraak. Om de bewoners niet nog eens in gevaar te brengen, is besloten om de automaten daar weg te halen.”

In de nieuwe Geldmaat-automaat aan het Lieve Vrouweplein kunnen klanten pinnen en storten en is het voor ondernemers mogelijk om hun sealbags te storten. Aan de Oranjestraat kan er zowel worden gepind als gestort en bij Albert Heijn is alleen pinnen mogelijk. Ook de pinautomaten aan het Stadsplein in ’s-Heerenberg en aan de Arnhemseweg in Beek zijn inmiddels vervangen door Geldmaat-automaten. Alle automaten worden dagelijks gevuld en geleegd. “Voor klachten of vragen zijn we altijd bereikbaar”, zegt Lugtenberg. Bellen kan naar 088-7226666.

Foto: De pinautomaat van de ABN AMRO aan het Lieve Vrouweplein in Didam is vervangen door een pinautomaat van Geldmaat.