OVD herdenkt Didamse oorlogsslachtoffers met fiets- en wandelroutes

DIDAM – De Oudheidkundige Vereniging Didam werkt aan een bevrijdingsroute door Didam. De fiets- en wandelroutes zijn uitgezet in het kader van 75 jaar vrijheid en gaan langs locaties die refereren aan de oorlog en bevrijding van Didam, Loil en Nieuw-Dijk. Achttien herdenkingspalen maken de verhalen die herinneren aan deze periode zichtbaar.

Afgelopen zaterdag werden de laatste acht cortenstalen herdenkingspalen langs de route geplaatst. Zo kreeg paal elf een plek bij het kloosterpark in Loil, waar zich vier dagen na de bevrijding in 1945 een drama afspeelde bij de meisjesschool en het klooster. Hierbij lieten twee 12-jarige meisjes, Leike van Vuuren en Fien Seegers, het leven.

Loils drama
Zij wilden die zaterdagmiddag 7 april de zusters helpen bij het schoonmaken van het klooster. Terwijl de zusters de sleutel ophaalden, wachtten de meisjes bij het gesloten hek. Niet veel later klonk er een gigantische knal. De zware munitie die door de Duitsers in de school was achtergelaten, ontplofte. Daarmee werd niet alleen de school en een flink deel van het klooster verwoest, maar ook de levens van de families Seegers en Van Vuuren.

“Dit is slechts één van de vele dramatische gebeurtenissen, die zich tijdens en kort na de oorlog in de voormalige gemeente Didam afspeelden”, zegt OVD-voorzitter Theo te Wil. Hij is samen met Rob Nieuwenhuis en Natasja Scheerder initiatiefnemer van de bevrijdingsroute. “Ook in Didam zijn veel families in de oorlog en bij de bevrijding hard getroffen. Vooral in de buitengebieden van Loil en Nieuw-Dijk, waar kort voor de bevrijding nog flink werd gevochten. Daarbij vielen naast militairen ook diverse burgerslachtoffers en werden boerderijen en woningen in brand geschoten.”

Routeboekje en app
De routes nemen fietsers en wandelaars mee door het verleden. Onderweg ervaren ze de verhalen over de oorlog en bevrijding daar waar ze ook werkelijk hebben plaatsgevonden. Te Wil: “Die verhalen staan beschreven op de herdenkingspalen en in een routeboekje. Voor een uitgebreidere versie en meer foto’s kunnen de fietsers en wandelaars een app downloaden.”

De fietsroute heeft een lengte van 46 kilometer en de wandelroute is ongeveer 40 kilometer lang. De wandelroutes zijn echter ook op te knippen in kortere routes. Zo kan er ook alleen een rondje Greffelkamp, Loil, Nieuw- en Oud-Dijk en centrum Didam worden gelopen. Deze routes variëren in lengte van 7 tot 17,5 kilometer.

Presentatie
“We hadden het geheel eind mei willen presenteren in het kader van 75 jaar vrijheid”, vertelt Te Wil. “Door de corona is echter alles uitgesteld. Maar dat uitstel heeft ons uiteindelijk wel de tijd gegeven om de routes en verhalen verder te perfectioneren. We zijn bijvoorbeeld meer te weten gekomen over de route die onze Canadese bevrijders de laatste dagen van de oorlog hebben afgelegd. Nu hopen we het geheel voor het einde van het jaar af te ronden en zo gauw het weer kan te presenteren.”

De OVD wil de bevrijdingsroute vervolgens één keer per jaar in mei georganiseerd fietsen en lopen. Via het routeboekje en de app is het echter ook mogelijk de fiets- en wandelroutes zelfstandig af te leggen. “Aan het boekje en de app wordt op dit moment in samenwerking met routebureau AbelLeisure uit Lochem nog hard gewerkt.”

Foto: Henk Wiendels (rechts) en Willy Hammink plaatsen de herdenkingspaal in het kloosterpark in Loil.