Ook zo’n hekel aan strijken? Breng je was naar De Strijkstudio

BRAAMT – Wie heeft er geen hekel aan strijken? Gekreukte overhemden, blouses en dekbedhoezen drijven veel mensen wekelijks tot wanhoop. Saskia Rikken draait haar hand er echter niet voor om. Zij opende onlangs in een omgebouwde garage in Braamt De Strijkstudio.

“Juist omdat iedereen er een hekel aan heeft”, lacht ze. “Om mij heen hoor ik steeds dat mensen elke week weer als een berg opzien tegen het strijkgoed. Vanwege tijdgebrek, ouderdom, ziekte, maar vooral omdat ze het zo’n rotwerk vinden en er geen zin in hebben. Ik vind strijken juist heerlijk om te doen. Muziekje aan en gaan.”

Daarbij wilde Rikken altijd al graag iets voor zichzelf beginnen. Ze haalde haar diploma bij de modevakschool, werkte jaren mee in het bedrijf van haar ex-man en sinds ze naar Braamt verhuisde, stond ze in de bakkerij. “Maar het liefst wilde ik mijn eigen bedrijfje. En toen kwam het idee voor een eigen strijkservice. Dat idee heb ik uitgewerkt, vervolgens heb ik de bakker gedag gezegd en ben ik in het diepe gesprongen.”

Op 1 september stond de feestelijke opening van De Strijkstudio gepland. Vanwege het coronavirus ging het feestje echter niet door en startte Rikken relatief geruisloos met de strijkservice. “Ik heb wel flink geflyerd en reclame gemaakt via Facebook”, zegt ze. “Het staat nog in de kinderschoenen, maar ik krijg er elke week toch een paar nieuwe klanten bij. In deze regio is dit ook nog vrij uniek.”

Rikken richt zich vooral op particulieren; tweeverdieners, mannen met veel overhemden en ouderen. Maar ze wast en strijkt ook voor de wat kleinere bedrijfjes. “Voor het bedrijf dat hier de catering zou verzorgen tijdens de opening ga ik de shirts, blouses en sloven wassen en strijken. Verder heb ik alleen nog particuliere klanten. Mensen moeten misschien nog een beetje aan het idee wennen dat een ander voor hen de was strijkt. Maar ik heb er een goed gevoel bij dat dit een succes gaat worden.”

Wie van de strijkdiensten van Rikken gebruik wil maken, kan het wasgoed ’s morgen of ’s avonds tijdens de openingsuren brengen aan de Ban 6 in Braamt. “Maar mensen kunnen ook een afsprak maken voor het brengen en halen van hun wasgoed.” De Strijkstudio hanteert een stuksprijs voor het strijken van de was. Zo kost het strijken van een hemd 0,50 euro, een overhemd met lange mouwen 1,75 euro en een dekbedovertrek voor twee personen 3 euro.

“Je mag alles brengen, van ondergoed tot handdoeken en van een bermuda tot een colbert. Als mensen het willen, strijk ik alles. Ik heb echter geen stomerij en wassen doe ik alleen voor bedrijven. Bij het ophalen krijgen ze het keurig gestreken terug in een wasbox of hoes, zodat ze de was thuis zo weer in de kast kunnen hangen en leggen.”

Meer informatie staat op de website van de strijkservice, www.destrijkstudio.nl.

Foto: Saskia Rikken strijkt in een omgebouwde garage. “Ik vind dit heerlijk om te doen. Muziekje aan en gaan.”