Omgaan met (sportende) tieners; de tips en tricks

Net als jij heeft je tiener het nu niet makkelijk. Er is veel wat niet mag. Ook in sport. Dan wel, dan niet. En ben je net rond de 18 is het helemaal lastig. Mag je tiener wel in teamverband sporten maar zijn/haar vrienden niet of net anders om. Is de puberperiode al lastig, wordt het er niet makkelijker op. Toch kun je met wat tips het voor jullie beide wel eenvoudiger houden.

De puberteit is de tijd van het ontdekken. Maar ook van meer slaap nodig hebben, terwijl ze juist graag later naar bed gaan. Het is de tijd van eigen ritmes, voorkeuren, stijl en ideeën ontdekken. Van groeien en een mening krijgen. Van meer mogen, maar daar dan ook verantwoord mee om moeten gaan. Dat alles gaat gepaard met onrust in hun hoofd en waarschijnlijk ook in hun kamer (lees: puinhoop). Alles wat ze nu nodig hebben is een zetje in de goede richting.

Praten
Dat klinkt misschien raar, maar praten is echt wat je puber nodig heeft. Geen ellenlange preken maar een goed gesprek waar in je duidelijk kunt maken wat je van je kind verwacht en wat het van jou mag verwachten. Waarin je aangeeft wat jouw grenzen zijn en waarom. Zo kun je afspraken maken over hoe laat ze thuis moeten zijn, naar bed moeten of op moeten staan. Over wanneer een kamer opgeruimd moet zijn en wat dat inhoudt. Wanneer de sportkleding bij de was moet liggen om op tijd schoon te zijn en wat het betekent als ze het niet doen. 

Facilitair in spullen
Je kind heeft meerdere keren spullen nodig die meegenomen moeten worden. Door ze daarvoor aparte tassen te geven, kunnen ze zaken als school en sport makkelijker gescheiden houden met minder troep als gevolg. Schooltassen horen er meestal wel bij. Maar door te kiezen voor een waterdichte rugzak als schooltas, zorg je dat alles altijd droog blijft. Ook als je puber vaak een laptop mee naar school moet nemen, is kiezen voor een mooie laptoptas een slimme optie.

Kies daarnaast voor aparte sporttassen en stop er een plastic tas in voor de natte of vieze kleding. En wat denk je van een extra rugzak voor Sint of Kerst. Gewoon voor als ze met vrienden weggaan. Het zorgt er namelijk voor dat de andere tassen niet onnodig leeg worden gekiept in de kamer.

Investeer in complimenten en vertrouw
Vergeet niet positief de aandacht te geven. Als het druk is of regels steeds overtreden worden, is het een valkuil alleen nog te mopperen. Toch kun je juist met complimenten het verschil maken. Negeer even alle dingen die niet goed gaan en beloon vooral wat wel goed gaat. Positieve aandacht is voor jullie beide fijner dan gemopper. Idem voor vertrouwen. Ga er vanuit dat het wel gebeurt in plaats van andersom en geef ze de kans. Denk ook eens in taken als op een vaste dag koken (laat ze dan wel zelf kiezen wat ze maken). Zo krijgen ze waardering, maar ook wat invloed. En… vraag af en toe eens om advies. Het is fijn voor ze om te weten dat hun mening er toe doet.

Sport
Lukt een teamsport nu niet, faciliteer in andere opties. Laat ze kennismaken met tennis, opper fietsen of ga mee hardlopen. Sport zorgt er voor dat ze hun extra energie kwijt kunnen en dat is belangrijk voor ze. Overigens ook voor jou!