Oekraïense kookworkshops voor Oekraïne

DIDAM – Eigenlijk waren ze een beetje aan het afbouwen. Na vijf jaar kookworkshops te hebben georganiseerd in Didam, Zevenaar en Arnhem, vonden Sofia Carbajo en Bruno Oudmayer het welletjes. In coronatijd was het bovendien niet mogelijk om workshops te geven. Maar de situatie in Oekraïne heeft de twee op andere gedachten gebracht.

“Niets doen, was eigenlijk geen optie voor ons”, zegt Bruno. “We hebben al eerder voor een goed doel gekookt, dus waarom niet ook voor Oekraïne?” Sofia en Bruno haken daarmee aan bij het initiatief #CookForUkraine, dat een paar weken geleden in Londen werd gelanceerd.

Met recepten van de bekende Oekraïense kok Olia Hercules en andere Oekraïense en Russische supporters, worden mensen aangemoedigd etentjes te houden voor fondsenwerving of hun baksels te verkopen en de opbrengst te doneren. Die gaat in zijn geheel naar UNICEF, voor projecten met kinderen en families in Oekraïne. “In plaats van een etentje doen wij waar we goed in zijn”, zegt Sofia. “We organiseren gewoon weer een aantal workshops.”

Workshops
Voorlopig zijn er drie gepland, op 31 maart, 5 en 7 april, in de kookstudio van het Albertusgebouw in Didam. Sofia: “We zijn druk bezig met het uitzoeken en het thuis proberen van de Oekraïense recepten. Heel wat anders dan we normaal gesproken koken, maar erg leuk. Het wordt allemaal weer heel lekker!”

Zoals gebruikelijk bij de workshops van Koken in Didam krijgen de deelnemers een aantal in het Nederlands vertaalde recepten, die onder het genot van een drankje in groepjes worden klaargemaakt. Na het koken wordt er gezamenlijk gegeten en opgeruimd. De recepten zijn niet heel erg moeilijk en iedereen krijgt ze mee naar huis om thuis nog eens te proberen. “Of om je Oekraïense vluchtelingen voor te zetten, natuurlijk.”

Aanmelden
Deelnemen aan de workshop kan voor 42,50 euro of meer. Bruno en Sofia betalen de ingrediënten en de drankjes, dus de volledige bijdrage gaat naar #CookForUkraine. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.kokenindidam.wordpress.com of mail naar bruno.oudmayer@gmail.com. De workshops zijn van 18.30 tot 21.30 uur.