Nieuwe Drammertje onthuld, ontwerper Edwin van Onna onderscheiden

LOIL – ’t Drammertje is weer terug op het kerkplein in Loil. Het bronzen beeld, dat carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers bij haar 33-jarig jubileum cadeau kreeg, verdween vorig jaar juni van zijn sokkel en bleef spoorloos. Kunstenaar Edwin van Onna maakte een nieuw beeld, dat zondagmiddag feestelijk werd onthuld.

Zo was het toch nog een beetje carnaval in Loil, waar het echte feest en de optocht half januari al werden verplaatst naar het pinksterweekend. “We wilden het oorspronkelijke carnavalsweekend niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt voorzitter Marcel Wiendels. “Daarom hebben we de onthulling nu gedaan met aansluitend een klein carnavalsfeestje in de kerk.”

Onderscheiding
Naast de onthulling vond op het kerkplein ook de traditionele uitreiking van ’t Drammertje plaats. Dit beeldje wordt sinds 1989 jaarlijks toegekend aan een groep of individu, die zich verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor het carnaval in Loil. Dit keer was die eer weggelegd voor Edwin van Onna, niet geheel toevallig de ontwerper en maker van het oude en nieuwe Drammertje.

Edwin en Edith van Onna met ‘t Drammertje bij ‘t Drammertje.

“Maar zijn verdiensten voor het Loilse carnaval reiken verder dan alleen dat”, vertelt Wiendels. “Edwin is al sinds 1990 lid van onze vereniging en viert volgend jaar dus zijn 33-jarig jubileum. Ook haalt hij ieder jaar alles uit de kast om samen met zijn carnavalsgroep De Vruutdruuvels een mooie wagen op de weg te brengen. In 2003 was hij prins carnaval. Daarbij hielp hij jaren bij de regie van de pronkzittingen en zat hij lange tijd in het bestuur, waar hij verantwoordelijk was voor alle jeugdactiviteiten.”

Workshops
Van Onna was ook de initiatiefnemer van de bolderkarcompetitie en stimuleerde daarmee de basisschooljeugd om carnavalswagens te gaan bouwen. Verder gaf hij tal van carnavalsworkshops in, maar zeker ook buiten Loil, waarmee hij zijn kennis van het carnavalswagens bouwen en spuiten deelde met anderen. Wiendels: “En toen we na de diefstal van ’t Drammertje aan jou vroegen of jij weer een nieuwe wilde maken, zei je meteen volmondig ‘ja’. Deze onderscheiding komt je dan ook meer dan toe.”

Die nam hij, in het bijzijn van zijn vrouw Edith en onder groot applaus van vele carnavalisten, in ontvangst. “Dit is de mooiste waardering die je van een vereniging kunt krijgen”, vindt hij. “Ik ben er dan ook heel trots op.” Net als op het nieuwe beeld, dat eindelijk weer op zijn sokkel terugkeerde.

Kunsthars
“Ik heb het vorig jaar zomer al gemaakt en vind dit beeld eigenlijk nog mooier dan het oude beeld”, zegt Van Onna. “Ondanks dat het dit keer niet van brons is, maar van kunsthars.” Van Onna maakte het beeld in was. Daarna ging het naar beeldengieterij Tenax in Veghel. “Zij hebben van het beeld eerst een cocon (negatief) gemaakt. Dat hebben ze weer als mal gebruikt om het beeld in kunsthars te gieten. Het lijkt net of het van brons is, maar ze kunnen het elke look geven die je maar wilt.”

De mal is nu in het bezit van de carnavalsvereniging. Zo kan er, als het nodig is, altijd weer een nieuw Drammertje worden gemaakt. Van Onna: “Van het eerste, bronzen, beeld hadden we die niet. Gelukkig waren daar wel heel foto’s van gemaakt, die ik heb gebruikt om het na te maken. Deze is iets gedetailleerder. Verder heb ik een inschatting gemaakt van de grootte. De zuil is 33 bij 33 centimeter en de tekst op de zuil staat 22 centimeter vanaf de bovenkant. Zo wist ik ongeveer hoe groot het beeld was.”

Het logo van De Vrolijke Drammers stond bij het ontwerp model voor ’t Drammertje. Dit logo werd ontworpen door Peter Bolder.  

Edwin van Onna onthulde samen met jeugdprinses Lisa het nieuwe Drammertje op het kerkplein van Loil.