Nieuwe brede school mogelijk in oude LTS-gebouw

’s-HEERENBERG – Komt er in het huidige onderkomen van Specialized in ’s-Heerenberg in de toekomst opnieuw een school? Die vraag krijgt de gemeenteraad in juli voorgelegd nu de fietsfabrikant naar Arnhem verhuist en het pand aan de Zeddamseweg vrijkomt. Het college ziet het gebouw als mogelijke locatie voor de nieuwe brede school in ’s-Heerenberg.

Burgemeester en wethouders doen de raad daarom op 2 juli het voorstel om te onderzoeken of het voormalige LTS-gebouw geschikt is voor de vestiging van de brede school. “In het kader van duurzame verstedelijking vinden wij het een mooie kans om een bestaand gebouw om te bouwen tot school”, zegt wethouder Walter Gerritsen. “Zo hoeven we er geen maagdelijke grond voor aan te breken.”

De nieuwe brede school in ’s-Heerenberg moest eigenlijk op de zogenaamde Forest-locatie op het kruispunt van de Drieheuvelenweg, Zeddamseweg en Korensingel komen. Deze plek ligt zo’n honderd meter van het huidige onderkomen van Specialized. Het college kreeg vorig jaar opdracht van de raad om deze locatie verder te onderzoeken.

Telefoontje
“Dat rapport is inmiddels klaar, maar toen kregen we een telefoontje van Bertus en Ans Hansen, de eigenaren van het Specialized-pand”, vertelt wethouder Ruth Mijnen. “Meneer Hansen vertelde ons dat het gebouw vrij komt. Of wij interesse hadden om er opnieuw een school van te maken. Ik blijf enthousiast over de locatie van het pand. Die ligt niet ver van de Forest-locatie. Voor de ontwikkelkansen van de kinderen kunnen we ook hier optimaal gebruik maken van de groene omgeving.”

Brede school
De nieuwe brede school moet in de toekomst plek bieden aan ongeveer 750 leerlingen van de Galamaschool, Mariabasisschool en OBS ’t Montferland. Daarnaast komt er ruimte voor kinderopvang en mogelijk de bibliotheek of een kinderbibliotheek. Ook de schoolbesturen van Primair Onderwijs Achterhoek (PRO8) en Paraat scholen zijn positief over de locatie aan de Zeddamseweg.

“Wij willen graag een veilige en groene omgeving voor onze leerlingen”, zegt Frans Stieber, bestuurder van Paraat scholen. “Bovendien ligt deze plek centraal voor de kinderen, ook die uit Lengel en Stokkum moeten komen. Als dit een mooie school kan worden, dan willen we hier zeker naartoe verhuizen.”

Zijn collega Lucie Hermsen van PRO8 is blij dat de ontwikkeling van de brede school in ’s-Heerenberg nu in een volgende fase belandt. “Het is mooi als nu wordt onderzocht of dit een plek is waar de kinderen hun talenten goed kunnen ontwikkelen”, vindt ze. “Daarbij zijn onze Galamaschool en Mariaschool ook hard toe aan een nieuw onderkomen. De gebouwen zijn zeer gedateerd, maar we doen er alles aan om de veiligheid nog even te waarborgen.”

Onderzoek
Als alles meezit, kan de nieuwe brede school in 2022 in gebruik worden genomen. “We vragen nu de raad of we samen met de schoolbesturen mogen onderzoeken of het pand geschikt is voor de brede school en of het financieel haalbaar is”, vertelt Gerritsen. “Voor het einde van het jaar gaan we terug naar de raad en moet er een ‘go’ of ‘no go’ komen. Daarna is er nog ruim een jaar nodig voor de procedure en ongeveer een half jaar voor de bouw.”

Oude LTS
Het pand aan de Zeddamseweg 84 in ’s-Heerenberg werd in 1968 gebouwd. Tot 1991 bood het onderdak aan de technische school. Specialized Europe BV huist nu bijna 26 jaar in het gebouw. “Specialized heeft aangegeven eind december of eind maart volgend jaar naar het Kema-terrein in Arnhem te verhuizen”, zegt Bertus Hansen. “Dan zijn wij zo’n dertig jaar eigenaar geweest en hopen we het pand over te doen aan de gemeente. Al is het met pijn in het hart.”