Nieuw Rustpunt Waverlo Bosch primeur in de Liemers

NIEUW-DIJK – Tonnie en Ria Duis openden onlangs hun eigen Rustpunt Waverlo Bosch in het buitengebied van Nieuw-Dijk. Wandelaars en fietsers kunnen hier even uitblazen, wat eten en drinken en naar het toilet. “Op onze eigen fietstochten beleven we erg veel plezier aan dit soort rustpunten. Daarom hebben we er nu zelf één gebouwd”, zegt Tonnie.

De twee reizen al ruim twintig jaar met hun camper heel Europa door. Het afgelopen jaar bleven ze door corona in Nederland, waar ze vanaf hun campingplaatsen door alle provincies fietsten. In Drenthe, Overijssel en de Achterhoek zie je veel van dit soort rustpunten”, vertelt Ria. “Maar in de Liemers helemaal niet. Wij vinden het erg leuk om op die plekken even te stoppen om wat te eten of te drinken. Daarbij willen we zelf ook graag wat delen met de mensen. Dat doen we nu in ons eigen Rustpunt Waverlo Bosch.”

De naam van het rustpunt aan de Werfhout 3 verwijst naar het gebied waarin het ligt. “Vroeger bestond het gebied tussen Huis Hees en het Wehlse bos uit een cirkelachtig bosperceel, heide en moeras”, weet Tonnie. “Dat gebied werd later gesplitst in het Friesland, de Meisterholt en de Pakop. Het laatste stuk, waar wij wonen, heette het Waverlo Bosch.”

Voorzieningen
Het rustpunt bestaat uit een houten huisje met toilet en een terras. Voor de kinderen is er een trampoline. In het huisje kunnen gasten zichzelf voorzien van koffie, thee, soep, koek, chips en snoep. Ook staat er een koelkastje met frisdranken en zijn er enkele streekproducten verkrijgbaar. “Het is zo ingericht dat iedereen zelf de weg kan vinden.”

Tonnie en Ria vonden het huisje voor hun rustpunt via Marktplaats in Twente. “Het zag er nog goed uit, alleen het dak moest worden vervangen”, zegt Tonnie. “Het keukentje konden we voor niks bij iemand ophalen. Alleen de wc-pot en het koelkastje hebben we gekocht. Verder moesten we de stroom, het water en riool naar het rustpunt toe brengen. Gelukkig heb ik daarbij goede hulp gehad van mijn kleinzoon Hidde (13).”

In het huisje zijn diverse humoristische spreuken opgehangen. Ook staat er een heilig hartbeeld, dat waakt over het rustpunt. “We willen het vooral leuk maken voor de gasten”, vertelt Ria. “Zij kunnen hun ervaringen met ons rustpunt ook opschrijven in een gastenboek. Tot nu toe zijn de reacties heel positief.”

Kosten
Voor de hapjes en drankjes die de mensen verteren, kunnen ze een bijdrage in de geldbox doen of betalen via het bankrekeningnummer dat er bij hangt. “Het is allemaal gebaseerd op vertrouwen”, zegt Tonnie. “We gaan er van uit dat de mensen netjes betalen voor hetgeen ze verbruiken of meenemen. Daar worden we echt niet rijk van, maar dat is ook niet de opzet. Het is slechts een bijdrage in de kosten.”

Daarbij kunnen fietsers hun e-bike ook nog opladen en is er voor materiële of persoonlijke ongemakken een bandenplakset en EHBO-doos aanwezig. Wandelaars en fietsers worden met borden van Stichting Rustpunt verwezen naar de locatie. “In totaal zijn er 850 rustpunten in Nederland”, weten Tonnie en Ria. “De Stichting Rustpunt, waarbij we zijn aangesloten, is heel blij dat er nu ook één in de Liemers zit. Van haar krijgen we ook al het promotiemateriaal en ons rustpunt staat vermeld op de website rustpunt.nl. Dat maakte het best eenvoudig om er mee te starten. We hadden zelfs geen vergunning nodig.”

Foto: Tonnie en Ria Duis op het terras van hun eigen rustpunt.