‘Nieuw evenementenplein biedt meer mogelijkheden en betere faciliteiten’

DIDAM – Na twee jaar afwezigheid is de kermis eindelijk terug in Didam. Tot en met dinsdag staan het voormalige gemeentehuisplein en de Raadhuisstraat weer vol met attracties. Waarschijnlijk voor het laatst op deze locatie, nu het nieuwe evenementenplein bij de kerk bijna klaar is.

“Ik verwacht dat we tijdens de voorjaarskermis in mei naar de nieuwe locatie verhuizen”, zegt Jan Hachmang. Hij staat met zijn botsautobaan al ruim zestig jaar op het voormalige gemeentehuisplein en is dit jaar voor het eerst verantwoordelijk voor de organisatie van de Diemse kermis. “Als kind zijnde kwam ik hier al op de kermis met mijn grootouders, die ook kermisattracties hadden. Ik herinner me nog dat op de plek van het oude gemeentehuis een weiland lag en voor de kermis eerst de paarden uit de wei moesten worden gehaald.”

Ondanks de mooie herinneringen aan de huidige kermislocatie ziet Hachmang de verhuizing naar het nieuwe plein als een positieve verandering. “Daar sta je nog meer in het centrum van Didam in een sfeervolle omgeving”, vindt hij. “Bovendien heeft de gemeente daar, in overleg en samenwerking met ons, de carnavalsverenigingen en schutterijen, alle voorzieningen getroffen voor het organiseren van een evenement. Er zijn bijvoorbeeld diverse stroompunten, waardoor we geen gebruik meer hoeven te maken van aggregaten.”

Vernieuwing
Ook ziet Hachmang op de nieuwe locatie meer mogelijkheden voor vernieuwing van de kermis. “We kunnen daar de kwaliteit handhaven en verder verbeteren. De exploitanten die er al jaren staan willen we graag behouden, maar er is ook ruimte voor nieuwe attracties.” Al zijn die er dit weekend ook. Zo komen er met de Hurricane en de veertien meter hoge Hollywoodstar twee nieuwe familieattracties naar Didam.

“We hebben gezocht naar meer diversiteit”, vertelt Hachmang. “Voor ons is dat makkelijker dan voor de gemeente, omdat wij de markt beter kennen. Al trekken ook wij niet zomaar even een la met attracties open.” Zo had Hachmang voor de oktoberkermis een mega cakewalk lunapark geboekt. “Maar die kunnen helaas niet komen, omdat de hele familie corona heeft. Zaten we ineens met een hiaat, dat we gelukkig toch nog in konden vullen.”

Najaarsmarkt
Naast de kermis is er op dinsdag als vanouds weer een najaarsmarkt. Vanaf Meulenvelden tot het Albertusgebouw staan er een kleine tachtig kramen opgesteld met diverse waren. Van kleding tot vintage en van de visboer tot de oliebollenkraam. “Er komt ook een glasversierder, die ter plekke grafeert”, zegt organisator Theo Drost. “Verder hebben we nog wat muzikaal entertainment. Het koor A Sign of Friendship en zanger Hans Neervoort wisselen elkaar af voor de markthal en er loopt iemand met een klein draaiorgel over de markt.”

Drost is trots dat de markt weer goed is gevuld. Al kostte dat dit keer de nodige moeite. “Veel mensen zijn gestopt door corona. Anderen kunnen voor de winter geen voorraad meer krijgen. Ik heb er daardoor echt aan moeten trekken, maar het is weer gelukt.”

Toch blijft Drost ambitieus. “Als de kermis in mei verhuist, dan krijgen wij er in de Raadhuisstraat meters bij, waar we leuke dingen kunnen doen. Daarbij wil ik graag de markthal er bij betrekken. Dan hebben we nog meer standhouders nodig. Dat is in het voorjaar echter wel eenvoudiger dan nu.”

Verhuizing
Volgens wethouder Oscar van Leeuwen, verantwoordelijk voor de uitvoering van het centrumplan, moet een verhuizing van de kermis in mei mogelijk zijn. Zoals het er nu naar uitziet is het plein over anderhalve maand klaar en wordt er in mei alleen gewerkt aan de Wilhelminastraat (winkelstraat).

“Maar het is aan de organisatie waar ze de kermis willen houden”, benadrukt hij. “Dat kan zowel op de huidige locatie als op het nieuwe plein. Wij faciliteren alleen. Dat geldt ook voor het carnaval en schuttersfeest. Daarbij helpen we de organisaties met het opstellen van een verkeerskundig plan, omdat wij deze nieuwe situatie hebben gecreëerd.”

De kermis begint dagelijks om 13.30 uur en gaat tot dinsdagnacht door. De markt vindt alleen op dinsdag van 10 tot 16 uur plaats.