Nienke Kaal: ‘Een teamsport is erg belangrijk, je houdt er mooie vriendschappen aan over’

De Nationale Sportweek zit er weer bijna op. Evenals vorig jaar was ook dit jaar weer de slogan: ‘Sport doet iets met je’. Om te laten zien wat sport met inwoners in Montferland doet gaven we in samenwerking met de gemeente Montferland vier sporters het podium. Op deze allerlaatste dag van de sportweek pakt Nienke Kaal als laatste sporter nog het podium.


’s-HEERENBERG – Sport is een belangrijk onderdeel in het leven van Nienke Kaal. Ze volleybalt, tennist, loopt hard en wandelt. Ook volbracht ze al twee keer een achtste triatlon. “Sport is mijn uitlaatklep. Als ik niet sport, dan raak ik gefrustreerd.”

Nienke Kaal sport al van kinds af aan. Ze voetbalde jarenlang, eerst voor Den Dam in Azewijn en later voor Ulftse Boys. Sinds mei vorig jaar heeft ze die sport ingeruild voor tennis bij TV Bergh in ’s-Heerenberg en volleybal bij volleybalvereniging Victoria in Didam. “Daar speelt mijn zusje namelijk ook.”

Ze is vooral gek op balsporten. “Ik vind het erg belangrijk om een teamsport te doen”, vertelt de ’s-Heerenbergse. “In een team creëer je vriendschappen. Je leert er andere mensen kennen en vergroot je sociale netwerk. Als ik sport ben ik behoorlijk fanatiek, maar na afloop ga ik vooral voor de gezelligheid, een dolletje en een kletspraatje.”

Kaal liep echter ook al een paar keer de Montferland Run en deed mee aan twee triatlons. “Dat was heel gaaf”, zegt ze. “Ik houd ook van uitdagingen en vind het leuk om in de sport mijn grenzen op te zoeken en te verleggen. Zo wil ik nog graag een keer de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Al heb ik niet zoveel geduld om lange afstanden te wandelen en ontbreekt eerlijk gezegd de tijd om hiervoor te trainen.”

Sport is voor Kaal vooral een uitlaatklep. Een manier om te ontspannen en haar hoofd leeg te maken. “Bovendien kan ik er al mijn energie in kwijt. Ik haal er voldoening uit om steeds weer een beetje beter te worden. Daar word ik gelukkig van. Bij tennis vind ik het leuk om mijn techniek steeds verder te ontwikkelen. Maar sporten is natuurlijk ook heel erg gezond. Alleen daarom al zou iedereen een beetje moeten bewegen.”

Winactie: Wat doet sport met jou?

Om de Nationale Sportweek te vieren organiseert de gemeente Montferland een winactie. Wat doet sport met jou? Laat het zien en breng het in beeld.

Hoe doe je mee! Heel eenvoudig:

  1. Maak of zoek een sportieve foto.
  2. Plaats deze op social media met de volgende twee hashtags: #montferlandbeweegt en #sportdoetietsmetje.
  3. Geef daarbij kort en krachtig aan wat sport met u doet.

En wie weet ben je straks één van de winnaars van een Intersport giftcard ter waarde van €100,-. De winnaars ontvangen op woensdag 29 september persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

sportdoetietsmetje #montferlandbeweegt