Moord op Hendrik opgelost in natte eerste Primates Adventure Race

DIDAM – Aan de hand van 22 aanwijzingen, te vinden op een parcours van ongeveer 45 kilometer, in zeven uur een moord oplossen. Dat was de opdracht die de 33 deelnemers aan de eerste Primates Adventure Race zondagmorgen in de stromende regen meekregen.

De eerste negen alibi’s waren door organisator Erik Mentink verborgen op het terrein van Primates Outdoor en Survivalrun op sportpark De Nevelhorst in Didam. Deze moesten eerst te voet worden gevonden. Daarna kregen de deelnemers een kaart van Didam, waarop de checkpoints waren ingetekend, waar de overige puzzelstukjes voor het oplossen van de moord op ondernemer Hendrik Dijkstra waren ingetekend. Deze route werd per fiets afgelegd.

“De kaart van de voormalige gemeente Didam is van 1940”, lacht Mentink. “In die tijd was Didam een stuk kleiner dan nu. De autobaan lag er toen ook nog niet. Maar alle herkenningspunten staan er al wel op, dus de puzzels zijn op te lossen.” Want dat is wat de deelnemers aan deze adventure race onderweg doen. Ze spelen al fietsend een moordspel, strijdend tegen de natuurlijke elementen. “Dat maakt deze race ook uniek. Normaal gesproken moeten ze onderweg zoveel mogelijk checkpoints behalen. Vaak ook rennend, per kano of step. Nu wordt er alleen gefietst.”

Foto Kees Bakker

Lichte race

Daarbij zijn de meeste adventure races, die in Nederland plaatsvinden, langer en zwaarder. Een race duurt meestal tussen de acht en zestien uur, maar er zijn ook langere wedstrijden van 24 tot 26 uur non-stop. In het buitenland zijn er zelfs meerdaagse wedstrijden. “Daarbij moeten de deelnemers vaak zelf de punten intekenen en met een kompas of morse codes werken”, weet Mentink. “Wij hebben de punten al ingetekend, waardoor deze race voor een breder publiek toegankelijk is. Fysiek is het ook goed te doen. Volgend jaar hopen we daarom dat er meer mensen uit de omgeving meedoen, die nog niet bekend zijn met adventure racen.”

Strijd tegen elementen

Zondag verschenen er vooral ervaren suvivalaars en outdoorsporters aan de start. Zoals Rony Nedkov (33) en Janneke Schot (31) uit Rheden. De twee zijn lid van Survivalrun Trainingsgroep Arnhem en doen als team regelmatig mee aan adventure races. “Je moet van multisporten houden en niet bang zijn voor een beetje slecht weer”, zeggen ze. “Wij vinden die afwisseling tussen sporten en het strijden tegen de elementen erg leuk. Het is zowel een mentale als een fysieke uitdaging, waarbij je bij het navigeren ook scherp moet blijven als je vermoeid raakt.”

Uitdaging

Voor deze twee ervaren adventure racers was het echter ook de eerste keer dat ze tijdens de race een moord moesten oplossen. “Dat hebben we nog nooit gedaan, maar het is ook wel weer een leuk nieuw element.” Frank (54) en Sonja Buiting (51) uit Braamt beamen dat. Zij hebben als liefhebbers van surivalruns en extreme duursporten al heel wat uitdagingen doorstaan, maar een adventure race hadden ze nog niet op hun cv staan.

“Wij trainen zelf bij Primates”, vertelt Sonja. “Daarbij fietsen we veel, doen we aan alpine skiën en hiken en hebben we ook al eens een 24-uurs obstakelrun afgelegd, de Ultimate Warrior, waarbij je in 24 uur zoveel mogelijk kilometers moet afleggen. Dit is voor ons nieuw, maar het lijkt ons erg leuk. We zijn graag buiten en de regen maakt de uitdaging nog wat groter.”

Joy Röttgen (40) uit Doetinchem en Krista Sierink (32) uit Braamt trainen sinds januari bij Primates en maakten zondag hun debuut als adventure racers. De twee zijn duidelijk zenuwachtig voor hun vuurdoop, niet wetende wat er op ze afkomt. “Vooral het navigeren lijkt ons lastig”, zegt Röttgen. “We lopen al wel een paar jaar obstacle- en mud runs, dus we houden wel van een beetje uitdaging. Maar spannend is het wel.”

Deelnemers aan de eerste Primates Adventure Race probeerden zondag in de stromende regen de moord op Hendrik Dijkstra op te lossen. Foto’s Kees Bakker