Mooie waardering voor dragende krachten achter Survivalrun Loil

LOIL – Beiden zetten zich al jaren in voor de survivalsport. Samen zijn ze de dragende krachten achter de Survivalrun Loil, die vorige week voor de tiende keer werd gehouden. Een dag voor het evenement kreeg zowel Peters Rutjes als Onne Heesen voor al die vrijwillige werkzaamheden een Koninklijke onderscheiding.

Burgemeester Harry de Vries spelde de twee Loilenaren zaterdag de versierselen op, die horen bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau. Helemaal verrast door de lintjesuitreiking waren ze niet. Beiden waren namelijk betrokken bij de aanvraag van de onderscheiding voor de ander. Maar dat ze ook zelf werden gedecoreerd, was wel een verrassing.

“Dat hadden we niet verwacht”, zegt Rutjes. “Maar wel leuk natuurlijk. Het is altijd mooi om waardering te krijgen voor de dingen die je doet. En als je tijdens de survivalrun nog eens van iedereen te horen krijgt dat het echt verdiend is, geeft dat helemaal een goed gevoel. Al staan we beiden liever niet teveel op de voorgrond”, voegt Heesen daaraan toe. “Voor het in ontvangst nemen van de onderscheiding moesten we zelfs een jasje aan. Dat zijn we al helemaal niet gewend. Peter heeft zijn zoon naar huis gestuurd om een jasje te halen, dat we voor het opspelden allebei aan hebben gehad, haha.”

Peter Rutjes
Rutjes is al dertig jaar lid van de Survivalrun Bond Nederland. In de jaren ’90 werd hij driemaal Nederlands kampioen van het Top Survival Circuit. Van 2002 tot 2006 organiseerde hij al een survivalrun in Loil, de voorloper van de huidige run. Daarnaast is hij al twintig jaar lid en trainer bij survivalvereniging Jan in ’t Touw in Zelhem. Ook was Rutjes van 2006 tot 2017 jeugdtrainer bij SV Loil en is hij sinds 2011 voorzitter van de Stichting Sportieve Activiteiten Loil.

Onne Heesen
Ook Heesen is al tien jaar actief voor de Stichting Survival Run Loil. Naast het uitdenken van de hindernissen is hij medeverantwoordelijk voor de bouw van het parcours en het bestellen en beheren van de materialen. Heesen zet zich echter voor meer organisaties in Loil in. Zo is hij sinds 2018 de grote verbinder bij de Stichting Hart van Loil. Ook doet hij veel voor de Kontaktraad Loil, waar hij onder andere initiatiefnemer was van de activiteiten in tijden van corona. In 2010 en 2021 was hij medeorganisator van het Openluchtspel Loil en hierbij verantwoordelijk voor de financiën. Daarnaast is hij sinds 1992 trainer van de volleybaldames 1 en 2 van SV Loil. Binnen de vereniging is hij ook al vele jaren aanspreekpunt voor de andere trainers en coaches.

Tiende survivalrun
Vorige week zondag waren de twee weer de hele dag in touw voor de Survivalrun Loil. Deze telde 33 hindernissen en was iets langer dan in voorgaande jaren. “De deelnemers moesten een parcours afleggen van 6,7 kilometer”, vertellen Rutjes en Heesen. “Elk jaar veranderen we zo’n 60 procent van de hindernissen, maar om de vijf jaar passen we de route ook aan. Dit keer was de start voor en door de kerk, waar de run ook eindigde. Verder ging het parcours deels door het centrum van Loil, onder andere door de schutterswijk en het kloosterpark.”

De aanpassingen werden door zowel de deelnemers als de toeschouwers zeer gewaardeerd. Zoals elk jaar beleefden de survivallaars erg veel plezier aan de weer zeer creatieve hindernissen. “Maar ook de toeschouwers vonden het leuk dat het parcours deels door het dorp ging. Aanwonende zetten hun stoeltje buiten en we hebben al veel aanvragen van bewoners om volgend jaar ook een hindernis voor hun deur op te bouwen.”

Foto: Onne Heesen (links) en Peter Rutjes op de hindernis in de Loilse kerk.