Melkveebedrijf de Fuik stelt daken beschikbaar aan buurt voor zonnepanelen

DIDAM – Karolien Hupkes van Hippe Koeien wil het dak van de schuur van melkvee- en familiebedrijf de Fuik beschikbaar stellen aan Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal (EMK). Het moet daarmee het vierde dak worden, dat wordt vol gelegd met zonnepanelen in het kader van het postcoderoosproject Diemse Zon.

Inmiddels liggen er op de daken van drie appartementengebouwen van woningcorporatie Plavei al ruim 600 zonnepanelen, die energie opwekken voor mensen die zelf geen panelen op hun dak kunnen leggen. “Of die ze niet op het eigen dak willen plaatsen”, vertelt Bart Jan Krouwel, voorzitter van EMK.

Hij legt uit hoe de postcoderoosregeling werkt. “Iedereen die in de postcodes of de daaraan grenzende postcodes woont van het dak waarop de zonnepanelen komen, kan één of meerdere panelen kopen. Wij investeren in het plaatsen van de zonnepanelen. Energiecoöperaties, die een postcoderoosproject uitvoeren, ontvangen daar van de overheid subsidie voor, die uiteindelijk ook de deelnemers aan een dergelijk project weer ten goede komt. De terugverdientijd van zonnepanelen bij een postcoderoosproject is daarmee even lang als op je eigen dak.”

Boeren en burgers
De familie Hupkes heeft zelf sinds 2011 88 zonnepanelen voor eigen gebruik op één van de daken van haar boerenbedrijf liggen. Zij vindt dat als de agrarische sector middenin de maatschappij wil staan, de boeren ook wat voor de samenleving moeten doen. “Daarom is vanuit ons het initiatief gekomen om elkaar te vinden in dit project”, zegt Karolien Hupkes. “Op deze manier willen we niet alleen een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de omgeving, maar willen we boeren en burgers ook dichterbij elkaar brengen.”

Hupkes wil hiermee echter ook de druk op de grond wegnemen. Ze ervaart zelf en ziet om zich heen dat er steeds harder wordt gevochten om de grond van de boeren. “Iedere week krijgen we wel een brochure in huis van één of andere energiecowboy, die onze gronden wil gebruiken voor een zonnepark. Voor ons is dat geen optie. We willen ze niet op onze grond, maar wel op de daken. Daarvan zijn er nog genoeg beschikbaar om vol te leggen”, vindt ze.

Op de daken van het melkveebedrijf is al plek voor zo’n 800 tot 1000 zonnepanelen. Of die er ook komen, is afhankelijk van de interesse van bewoners en instellingen uit de omgeving van de boerderij aan de Heesweg in de Didamse buurtschap Oud-Dijk. “We starten met leggen als we er minimaal 200 hebben verkocht”, vertelt Krouwel. “Dan is het voor iedereen interessant. Hoe meer we er kunnen plaatsen, des te meer profijt hebben we ervan. We zijn dan ook op zoek naar deelnemers om te kunnen starten in Oud-Dijk.”

Scholen
In de omgeving van de boerderij zijn volgens Krouwel behoorlijk wat postcodes. Zo kunnen bewoners van de nieuwe Kerkwijk deelnemen, maar mogen de scholen in de buurt ook meedoen. “Het is prettig als we een paar grotere investeerders hebben”, weet Krouwel uit ervaring. “Niet-commerciële organisaties zijn ook welkom. Tennisvereniging Didam heeft bijvoorbeeld een aantal panelen op één van de daken van Plavei liggen.”

Wie mee wil doen, kan contact opnemen met Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal via info@montferlandklimaatneutraal.nl. “Wij hopen dit samen met de buurt te kunnen doen en zo samen te profiteren”, zegt Hupkes. “Wij wonen in dit gebied en willen zo nog meer verbinding maken met de omgeving.”

Karolien Hupkes voor één van de daken van melkveebedrijf de Fuik, die voor het postcoderoosproject beschikbaar worden gesteld. Foto Robin Sommers