Massaal protest van boeren, burgers en buitenlui in weiland langs A12

DIDAM – Trekkers, shovels, auto’s, fietsen en zelfs een politiewagen. Alles en iedereen, boeren en burgers, met een voertuig op wielen, verzamelde zich vanmorgen in het weiland van de familie Hupkes langs de A12 in Oud-Dijk. Samen vormden zij een groot vraagteken om hun ongenoegen over het overheidsbeleid kenbaar te maken.

Op een vriendelijke manier, zonder verkeershinder. Al leek zich op de autobaan toch even een file te vormen van nieuwsgierige automobilisten en toeterende vrachtwagenchauffeurs, die door het boerenprotest hun snelheid aanpasten. De grote diversiteit aan voertuigen in het pas gemaaide grasland trok dan ook ieders aandacht. En dat was precies waar het de organisatie, LTO De Liemers Montferland en Agrarisch Jongeren Kontakt De Liemers, om te doen was.

“We willen onze leden de mogelijkheid geven om hun stem te laten horen en aandacht vragen voor de toekomst van de boer”, zegt varkensboer Gerard Holleman, voorzitter van LTO De Liemers Montferland. “Alleen kunnen we dat niet. Alle boeren en burgers zijn nodig om deze prachtige sector in stand te houden. Samen willen we vooruit naar een mooie toekomst. Met de huidige prijzen voor onze producten en het huidige beleid vragen we ons alleen af ‘Hoe dan?’.”

Lokale acties
‘Wie heeft de oplossing? #Hoe dan?’ is ook het thema van de lokale boerenacties. Die tekst staat eveneens geschreven op het bord langs de A12, dat dinsdagavond al in het weiland in Didam werd geplaatst. “Het vraagteken dat we vandaag met onze voertuigen vormen duidt op dat bord”, vertelt Gerrit Hupkes, die zijn melkveehouderij tien jaar geleden overdeed aan zijn zoon Dick en dochter Karolien, eigenaren van het weiland.

“Daarmee willen we onze boodschap overbrengen. De regelgeving is zo verschrikkelijk toegenomen, dat je tegenwoordig bijna niet meer kunt boeren. Vanuit Den Haag wordt ons alleen maar voorgeschreven wat we wel en vooral niet mogen. Nu bepalen ze zelfs al welk voer we onze koeien moeten voeren. Je zegt toch ook niet tegen een bakker hoe hij zijn brood moet bakken.”

Dat is ook de boodschap van Nico en Judith Reijmer, melkveehouders in Zevenaar en vandaag eveneens aanwezig bij het boerenprotest. “Dadelijk vertellen ze ons nog wat we zelf moeten eten”, zegt Nico Reijmer. “Maar het gaat niet alleen over het veevoer, waar de overheid minder eiwitten in wil, maar ook over het stikstof. Het verkeer mag gewoon blijven rijden en de vliegtuigen blijven vliegen, maar de boeren duwen ze aan de kant.”

Dat laten ze echter niet gebeuren. “Daarom zijn we hier”, zegt Judith Reijmer. “Om ons collectief te laten horen. Alleen kun je niks, dus moet je de krachten bundelen. Als we niks doen, wordt het overheidsbeleid er sowieso doorgedrukt. Met dit protest hopen we de consument duidelijk te maken dat de boeren ook in de toekomst nodig zijn. Niet door ze op de autobaan dwars te zitten, maar met publieksvriendelijke acties.”

Toekomst
Ruud Schennink (18), Stijn Nijen Twilhaar (18), Job Versteeg (17) en Jur Boschloo (16) hopen dat die toekomst ook voor hen is weggelegd. Om dat punt te maken zijn de vier boeren in opleiding vanmorgen met hun trekker vanuit Velswijk (en omgeving) naar Didam gekomen. “Dat kun je beter zo doen, dan burgers op de autobaan pesten”, vinden ze. “Als ze in Den Haag gaan bepalen hoe wij onze dieren moeten voeren en hoe we verder moeten boeren, dan gaat het niet goed en moeten we wel in opstand komen. Anders zien wij geen toekomst meer voor de boeren.”

Die boodschap hebben melkveehouders Marchel en Angelique Koster gisteren ook aan het RIVM in Bilthoven gebracht, tijdens het landelijke boerenprotest. Vandaag trokken ze samen met hun kinderen vanuit Zevenaar naar Didam. Zij in de trekker met platte wagen, hij in de shovel en de kinderen met hun eigen speelgoedtrekkertje. “Omdat we absoluut niet achter het overheidsbeleid kunnen staan”, maakt Angelique Koster duidelijk.

“Wie verzint het nou om eiwitten uit het veevoer te halen. Dat doe je bij mensen toch ook niet. Het zijn de bouwstoffen van je lichaam. We kunnen zonder suikers en vetten, maar niet zonder eiwitten. Dat geldt eveneens voor onze dieren. Die geven niet alleen minder melk, maar groeien slechter en zijn veel vatbaarder voor ziektes. Het is zo bizar dat Den Haag ons dit op wil leggen. Daar moeten we met z’n allen tegen optreden.”