Lustrumvoorstelling Vers Toneel speelt zich af in pretpark Artofilia

’s-HEERENBERG – De vijfde voorstelling van jongerentoneelvereniging Vers Toneel speelt zich af in een pretpark. Het toneelstuk begint in 1999 als Artofilia nog een goedlopend pretpark is. Maar dan verdwijnt er op mysterieuze wijze een tiener en wordt alles anders. Twintig jaar later zijn er enkel roddels en geruchten overgebleven.

De voorstelling ‘Vrij’ wordt opgevoerd op zaterdag 23 en zondag 24 november in Theater Barghse Huus. Vorige week zaterdag draaiden de jonge acteurs van Vers Toneel alvast proef en speelden ze het toneelstuk twee keer.

“Hierbij hebben we de laatste puntjes op de ‘i’ gezet”, zegt Caroline Geven, schrijfster van de voorstelling. “De jongeren konden bovendien alvast wennen aan de setting op het toneel met de diverse decorstukken, zoals de poort van het spookhuis en de suikerspinkraam. Tijdens de voorstelling komen daar nog tal van licht- en rookeffecten bij.”

Samen met haar man en regisseur Jop nam Caroline vijf jaar geleden het initiatief voor Vers Toneel, de toneelvereniging van en voor jongeren in ‘s-Heerenberg. “Net als de vorige vier voorstellingen is het verhaal samen met de jongeren tot stand gekomen”, vertelt Caroline. “Op basis van de input van de jongeren schrijf ik de teksten. Ik probeer heel erg de wensen van de jongeren te volgen, al moest ik ze deze keer een paar keer afremmen. Het moet namelijk wel theatraal blijven.”

Verhaal
Het toneelstuk begint in 1999. In het goedlopende pretpark Artofilia verdwijnt op een normale zomerse dag een tiener op mysterieuze wijze. De hele wereld staat voor een raadsel. De verdwijning heeft bovendien een grote impact voor het pretpark, de werknemers en vriendinnen van het meisje. Twintig jaar later is er niet veel over van het eens zo succesvolle pretpark en ligt het er desolaat en verlaten bij.

Caroline: “We springen steeds van 1999 naar 2019 en weer terug. Voor de jongeren was het soms een behoorlijke uitdaging om zich te verdiepen in de tieners van twintig jaar geleden. Want wat deed je de hele dag zonder telefoon of internet?” Toch verschillen de jongeren van nu niet veel met de jongeren van toen, blijkt uit het toneelstuk. “Zij worstelen met dezelfde problemen als wij twintig jaar geleden, zoals het loslaten van je ouders en je dromen achterna gaan. Het verhaal gaat heel erg over loslaten.”

Spelers
Zoals in elke voorstelling van Vers Toneel hebben alle achttien spelers weer een rol in de voorstelling. “Ons uitgangspunt is dat iedereen moet spelen”, zegt Jop. “Dat is voor Caroline best een uitdaging, omdat je voor iedereen wel een rol met inhoud wilt. Toch is dat ook dit jaar weer gelukt en voegt iedereen wat toe op het podium.”

Van de groep die vijf jaar geleden begon, is ongeveer nog de helft van de spelers over. Jop: “Er zit een natuurlijk verloop in. Van de spelers die stoppen is de één te oud en de ander te druk met andere dingen. Maar er komen ook steeds weer nieuwe spelers bij. En niet alleen uit ’s-Heerenberg. Vers Toneel trekt ook jongeren uit Doetinchem, Azewijn, Didam, Nieuw-Dijk en Stokkum.”

Ook Jop Geven stopt na deze voorstelling met Vers Toneel omdat hij het te druk heeft met andere dingen. “Ik ga een opleiding doen en heb dan geen tijd meer om te regisseren”, vertelt hij. “Er komt dan ook een andere regisseur. Ik blijf nog wel actief als bestuurslid en op de achtergrond betrokken.”

Voorstellingen
‘Vrij’ wordt zaterdag 23 november om 20 uur opgevoerd en zondag 24 november om 14 uur. Kaarten zijn te koop via de website www.verstoneel.nl en kosten 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 16 jaar. “Elk jaar waren de voorstellingen nog uitverkocht. Bij deze lustrumeditie hopen we uiteraard ook op een vol huis.”