Louis van Gaal opent voetbalmuseum in Braamt

BRAAMT – Voor Fred Baars ging zaterdag een langgekoesterde droom in vervulling. In zijn achtertuin in Braamt opende hij zijn eigen voetbalmuseum Home of Football. De officiële openingshandeling werd bovendien verricht door één van zijn grote helden, Louis van Gaal. De voetbaltrainer reisde samen met zijn vrouw Truus speciaal voor Fred af naar Braamt.

Louis van Gaal tekent het shirt van een jonge fan.

Baars richtte in zijn museum een speciale hoek over de trainer in. “Toen ik net binnenkwam, dacht ik dat er alleen items van mij hingen”, lacht Van Gaal. “Fred heeft me mijn hele leven al gestalkt en is me overal gevolgd. Maar het is niet alleen maar Ajax en Van Gaal wat je ziet. Er hangen ook spullen van Feyenoord, Liverpool en De Graafschap. Dat maakt dit museum ook zo bijzonder. Het gaat niet over één club en is daarmee een ontmoetingsplek voor alle voetbalsupporters.”

Van Gaal had zaterdag echter nog een reden om bij de opening van het voetbalmuseum aanwezig te zijn. Hij is ambassadeur van de stichting Spieren voor Spieren, één van de goede doelen waar de giften aan het museum naartoe gaan. Het andere doel is de stichting Bergh in het Zadel. “Voetbal heeft twee doelen en ik dus ook”, zegt Baars. “We willen absoluut geen entree vragen voor het museum, omdat het voor iedereen toegankelijk moet zijn. Maar er staat wel een bus bij de ingang voor vrije giften.”

V.l.n.r. Theo Mijnen, voorzitter van de stichting Bergh in het Zadel, Louis van Gaal en Fred Baars bekijken het boek Achterhoekse Kearls, dat Baars een aantal mensen cadeau gaf.

Goede doelen
Dat Van Gaal zaterdag zijn museum moest openen, lag voor Baars voor de hand. Hij kent de trainer al lang en haalde al vaker geld op voor ‘zijn’ stichting Spieren voor Spieren. “Sinds 1991 bezocht ik regelmatig een training van hem bij Ajax”, vertelt Baars. “Ik heb heel wat aanvalsoefeningen van hem overgenomen voor de jeugd van St. Joris. Maar ik heb hem toen ook eens gevraagd hoe het met zijn vrouw ging, die ernstig ziek was. Dat vond hij zo mooi, dat ik ook belangstelling in de mens Van Gaal had. Vanaf dat moment is het contact steeds beter geworden.”

In 2008, tijdens het 75-jarig bestaan van St. Joris, kwam Van Gaal op verzoek van Baars voor het eerst naar Braamt. Hij was één van de gasten van het voetbalcafé, waarvan de opbrengst ook toen naar de stichting Spieren voor Spieren ging. “We hebben destijds zo’n 6000 euro opgehaald”, weet Baars nog. Toen Baars hem onlangs vroeg opnieuw naar Braamt te komen, zei de trainer dan ook meteen ‘ja’.

Fred Baars en Louis van Gaal in het voetbalmuseum.

Cadeaus
“Ik ben al een keer in dit geweldige dorp geweest en ben blij dat Fred met opnieuw heeft uitgenodigd.” Dit keer had hij ook voor Baars een cadeau meegebracht. “Ik heb het kostuum, dat hij als trainer van het Nederlands Elftal droeg in Brazilië, van hem gekregen en een colbertje van Bayern München en Manchester United”, zegt Baars trots. “Mooi voor in het museum.”