Loilse kerk transformeert officieel naar cultureel centrum

LOIL – Hoewel er sinds de overname in 2019 al tal van evenementen en activiteiten in de kerk plaatsvonden, opende ’t Hart van Loil pas vorig weekend officieel de deuren. Met een driegangen diner voor de senioren, een avondvullende programma voor de jeugd en het indoorfestival ‘In de 7e Hemel’ werd het nieuwe culturele onderkomen in stijl ingewijd.

Zondag was er vervolgens nog een officieel openingsmoment met een speciale act. Daarin transformeerde ‘De Loilse Nachtwacht’, in 1992 geschilderd door Edwin van Onna, naar ’t Hart van Loil. Van Onna beeldde destijds alle vertegenwoordigers van het Loilse verenigingsleven af op een schilderij. De verenigingsmensen van toen poseerden hiervoor op het altaar van de kerk. Zondag kregen ze een plek op het podium van het nieuwe culturele centrum.

Eline Harmsen en ‘opa’ Frank Gies zorgden daarbij voor een passende act en leidden de gasten door de historie van de kerk. Vanaf de tijd dat het gebouw nog een kerkelijke functie had tot de huidige transformatie. Daarna werd het glas geheven op de toekomst van het nieuwe gemeenschapsgebouw en kregen de aanwezigen de gelegenheid om rond te kijken in ’t Hart van Loil.

Openingsweekend
“We hadden het openingsweekend vorig jaar al gepland, maar toen kon het vanwege corona niet doorgaan”, vertelt Gies. “Daarom hebben we het verplaatst naar de begin van het nieuwe schooljaar. Hiervoor is een programma samengesteld met voor elk wat wils. De aftrap was vrijdagmiddag voor de oudjes met een driegangen diner, bereid door Elver. Dat was met 150 gasten, uitgenodigd door Senioren Platform (SPOL), een groot succes. Veel oudere Loilenaren ontmoetten elkaar hier vaak sinds lange tijd weer.”

Vrijdagavond was het de beurt aan de jeugd. Zij konden zich uitleven met het zogenaamde Archery Tag-schieten. Ook was een deel van ’t Hart van Loil omgebouwd tot escape room en mochten de deelnemers abseilen langs de buitenmuur van de kerktoren. “Die activiteiten waren door een groep jongeren opgezet”, zegt Gies. “En hoewel de opkomst wel iets groter had mogen zijn, was ook dit geslaagd.”

Net als de feestavond op zaterdagavond met de band Papa Di Grazi. Ook hier was gehoopt op meer bezoekers. “Maar de mensen die er waren, hebben een mooie avond gehad”, weet Gies. “Er worden op dit moment heel veel feesten gehouden en ingehaald. Zaterdag was er in de omgeving ook weer van alles te doen. Daarbij hoor ik dat sommige mensen inmiddels een beetje feestmoe zijn.”

Evenementen
Toch moet ’t Hart van Loil het in de toekomst van dit soort feesten, evenementen en culturele activiteiten hebben om de voormalige kerk en het nieuw te bouwen dorpshuis exploitabel te krijgen. Nu de kerk grotendeels klaar is, hoopt Gies dan ook dat het gebouw meer in de markt wordt gezet. “Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als we wat try-outvoorstellingen van bekende Nederlandse artiesten naar Loil kunnen halen. Daarvoor is de kerk een prachtige plek. Alle faciliteiten zijn aanwezig om het gebouw in te richten als theater, dat plek biedt aan 200 tot 250 toeschouwers.”

Extra voorzieningen
Daarvoor wil de Stichting ’t Hart van Loil de sanitaire voorzieningen nog wel uitbreiden in het kerkgebouw. “We hebben nu de beschikking over anderhalf toilet”, vertelt voorzitter Harm Peters. Als we nu een evenement organiseren moeten we extra voorzieningen huren. In de hal richting de pastorie bouwen we daarom nog drie of vier extra toiletten.”

Verder staat er nog een tussenwand op het wensenlijstje van de stichting, die de kerk in tweeën kan delen. Peters: “Zo kunnen we straks meerdere activiteiten tegelijk in de kerk houden. Daarbij hoeven we ook niet het hele gebouw te verwarmen als er bijvoorbeeld alleen een repetitie van de muziekvereniging is. We verwarmen de kerk nu nog met een gaskachel, maar dat wordt met de huidige prijzen onbetaalbaar. In de toekomstwillen we die nog vervangen door infrarood panelen.”