Loil-Vooruit viert toch schuttersfeest, maar in het klein op de Jozefschool

LOIL – Geen groot schuttersfeest komende maand in Loil. Ook schuttersgilde Loil-Vooruit laste deze week alle festiviteiten op 8 en 9 augustus af. Wat wel doorging was het minischuttersfeest donderdag op daltonbasisschool St. Jozef. Hier maakten de kinderen kennis met alle facetten van de schutterij.

Op het schoolplein stond een schuttersboogje, door de juffen versierd met roosjes. Het feest begon officieel met een opmars van het schuttersgilde, het vlag hijsen en optredens van de bielemannen, majorettes, vendeliers en tamboers. Daarna was het aan de kinderen zelf om te vendelen, dansen, trommelen en zagen. Ook kregen ze uitleg over de historie en de verschillende secties van de schutterij.

“Voor het hakken als een bieleman zijn ze nog te jong”, vertelt Melvin Rasing, vanuit het bestuur van Loil-Vooruit verantwoordelijk voor de organisatie van het minischuttersfeest. “Daarom laten we ze de boomstammetjes doorzagen. Het vendelen gebeurt met kleine vaandels van het schuttersgilde, maar de kinderen hebben op school ook een eigen vlag gemaakt. Ze mogen zelfs, net als de echte schutters, op lepeltjes schieten.”

Koningspaar
In één van de klaslokalen vertelt bestuurslid Sander van Harn de leerlingen over de achtergronden van de schutterij. Hij laat daarbij onder andere foto’s zien van de commandanten, tamboers, schutters en het laatste koningspaar. “Wie hebben we daar nou?”, vraagt hij de kinderen. “Juf Corina (de Kinkelaar)”, roepen ze in koor. “Jullie hebben les van een echte koningin”, zegt Van Harn. “De man van de juf, Edwin, heeft zich in 2019 tot koning geschoten. Daarna hebben door corona geen schuttersfeest meer gehad.”

Als het aan het schuttersgilde ligt, wordt het minischuttersfeest op de Loilse basisschool een jaarlijks terugkerend evenement. “Vier jaar geleden hebben we dit ook al eens gedaan in het kader van het Landjuweel, dat toen in Oud-Dijk plaatsvond. Dat hebben we geen vervolg gegeven, maar nu toch weer opgepakt. Zo willen we de jeugd kennis laten maken met ons schuttersgilde en hopen we dat er uiteindelijk ook een paar kinderen lid worden van Loil-Vooruit.”

Het minischuttersfeest werd donderdagmiddag in stijl afgesloten met een rondgang van het schuttersgilde en de kinderen door het dorp. Daarmee vierde Loil toch nog een beetje schuttersfeest. Wellicht houdt Loil-Vooruit op 3 oktober nog wel een schuttersdag. “Dat is mede afhankelijk van de plannen van schutterij St. Martinus Greffelkamp”, zegt voorzitter Ap Dieker. “Zij wilden dat weekend hun 100-jarig jubileum vieren met een kringdag. Nu dat niet doorgaat, zijn we op zoek naar alternatieve houden we dat weekend mogelijk wat schuttersactiviteiten.”