Liemerije test medewerkers in eigen teststraat op corona

REGIO – Zorginstelling Liemerije heeft vandaag op haar terrein in Zevenaar een eigen coronateststraat met sneltesten voor zorgmedewerkers geopend. “Op deze manier kunnen we voorkomen dat er een tekort aan personeel ontstaat omdat medewerkers lang op de testuitslag moeten wachten”, zegt bestuurder Joris de Jong.

De sneltesten zijn bedoeld voor zorgmedewerkers die binnen 48 uur moeten werken en klachten vertonen die kunnen duiden op corona. Zorgmedewerkers die niet binnen 48 uur een dienst hebben, kunnen gewoon een afspraak maken via de GGD. Dat geldt ook voor medewerkers van Liemerije die niet in de zorg werken.

De testlocatie bevindt zich op het parkeerterrein van Liemerije Zevenaar. De testen worden afgenomen door coördinerend verpleegkundigen van Liemerije. Het resultaat van de test is binnen een half uur bekend. De Jong: “Medewerkers zijn vaak nog onderweg naar huis als ze al gebeld worden met de uitslag.”

Continuïteit
De Jong is blij dat Liemerije dit haar medewerkers kan bieden in deze zware tijden. “Het is belangrijk dat negatief geteste medewerkers weer snel aan het werk kunnen”, vertelt De Jong. “Alleen met z’n allen kunnen we bewoners en cliënten de best mogelijk zorg bieden. De eigen teststraat helpt ons om de continuïteit van de zorg te garanderen.”

Daarnaast vindt de bestuurder het ook erg belangrijk om zo snel mogelijk te weten als een medewerker positief is getest. “We starten dan snel met een bron- en contactonderzoek om zo verdere verspreiding zo goed mogelijk in te dammen. Medewerkers willen het virus absoluut niet overdragen aan bewoners of collega’s. Ze voelen zich heel verantwoordelijk voor de gezondheid van de bewoners en willen het virus niet in huis brengen. Juist daarom is het belangrijk dat ze snel getest kunnen worden.”

De sneltesten worden nog niet ingezet voor bewoners en cliënten van Liemerije. “Voor het testen van bewoners en cliënten werken we samen met Ziekenhuis Rijnstate en dat loopt op dit moment goed.” De testen die Liemerije gaat gebruiken zijn SARS-CoV-2 antigeentesten.