Lezing over Short Stirling, die 80 jaar geleden in Loerbeek neerstortte

BEEK/LOERBEEK – Zondag 12 maart is het tachtig jaar geleden dat een Short Stirling neerstortte in Loerbeek. Ter gelegenheid hiervan wordt in De Averhof een lezing gegeven door Hennie Freriks uit Stokkum, die zich jarenlang in dit vreselijke drama verdiepte.

Freriks vertelt over de luchtoorlog in het algemeen, de tragedie die op 12 maart 1943 plaatsvond en hoe hij naar foto’s en informatie over de slachtoffers speurde. De Short Stirling stortte neer in Loerbeek, nabij de boerderij van de familie Giezen aan de toenmalige Heideweg (nu Zuidermarkweg). Vader Jan en zijn zoons Wim en Bernard Giezen kwamen hierbij om.

Tijdens de lezing wordt onder meer de videoclip van het lied ‘De Vrijheid’ vertoond. Zanger Joop Boxstart vertelt hierover. Ook is Karl Lusink in De Averhof aanwezig. Hij legt uit wat de stichting Arga, Aircraft Research Group Achterhoek, is en doet.

De lezing begint om 14 uur en de toegang is gratis. Er wordt wel een vrije gift voor De Averhof gevraagd. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelding gewenst. Dat kan bij De Averhof aan de Pater Gerritsenstraat 5 in Beek of via de mail: ShortStirling80@gmail.com.

Foto: v.l.n.r. Bernard, vader Jan en Wim Giezen die bij het drama met de Short Stirling omkwamen.